Svet
7528 ogledov

V Nemčiji spet večje skrbi

Denar, evri
Inflacija se je po več mesecih umirjanja znova zvišala.

Stopnja inflacije v Nemčiji je decembra na letni ravni znašala 3,7 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra, s čimer se je inflacija v največjem evropskem gospodarstvu po več mesecih umirjanja ponovno zvišala, je razvidno iz prve ocene nemškega statističnega urada Destatis. Ponovno rast inflacije so sicer pričakovali analitki.

"Glavni razlog za rast inflacije gre iskati v preteklosti," je dejala glavna ekonomistka pri banki KFW Fritzi Köhler-Geib. K rasti inflacije v decembru 2023 so namreč prispevale višje cene energentov, medtem ko so bile leto prej nekoliko nižje zaradi državne pomoči gospodinjstvom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi te spremembe so današnje cene energije v primerjavi z drugimi videti višje, čeprav so se v zadnjih mesecih še znižale," je dejala Köhler-Geib. Inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v letni primerjavi decembra višja za 3,8 odstotka, v mesečni pa za 0,2 odstotka nižja.

Povprečna stopnja inflacije za leto 2023 je po prvih ocenah nemških statistikov znašala 5,9 odstotka, medtem ko je bila leta 2022 pri 6,9 odstotka, še poroča AFP.

Nemiri v Berlinu Svet Svet Hudi nemiri v Nemčiji, na stotine prijetih, umrl mladenič

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • peter25 19:45 04.januar 2024.

    Se pogovarjam z nekim Britancem. Ta ves navdusen nad njihovimi vojnami. Mu recem, da so Britanci najvecji porazenci 2 svetovne vojne. Ce mi ne verjame naj gre na Google in primerja zemljevida iz 1940 in danes. Hkrati primerjas ekonomijo, infrastrukturo ...prikaži več in vidis, da so otocani z vsako vojno vse manjsi in vse bolj revni. Hkrati ce poznas zgodovino Rimskega imperija lahko razumes, da vojskovanje med zahodom in vzhodom nikoli ni bilo dobro za Evropo.

  • bobubob 19:29 04.januar 2024.

    Ja, uspešno tiščimo pokrov na loncu, v katerem pospešeno vre. Koliko časa nam bo to še uspevalo, je pa odvisno od količine idiotov, ki so voljni še sesti tja. Potem pa....hja, raje ne bi bil tam. Tudi v Sarajevu so ...prikaži večso še (naivno) rajali, ko je naokrog že pokalo. Pa tisti na Titaniku tudi. Potem pa so se čudili, ker jim je slana voda kar naenkrat zalila kozarec s šampanjcem.... Da opaziš plaz, ki se vali proti tebi, ti ni potrebno biti prerok, le slep in gluh ne smeš biti.

  • Jernej65 17:05 04.januar 2024.

    Ender3, ne bluzi. Že dve leti potapljaš Evropo. Evropa je močnejša, kot si ti misliš. Končno smo se rešili odvisnosti od zmešanega Putina in ne bo več pometal z nami. Naj kar zapira svoje ventile in opravlja remonte, nihče ga ...prikaži več več ne jebe, z njegovim plinom vred.