Svet
30 ogledov

V Nemčiji sprejeli predlog zakona o obrezovanju dečkov

Tradicionalni kirurgi razkazujejo svoje orodje, ki ga uporabijo za obrezovanje. Žurnal24 main
Nemška vlada je po več mesecih razprav v javnosti sprejela predlog zakona, ki bo uredil področje obrezovanja dečkov iz verskih razlogov. Obrezovanje bo dovoljeno, le pod zdravniškim nadzorom.

To pomeni, da bo moral biti otrok, če bo to potrebno, deležen lokalne anestezije ali narkoze, starši pa se bodo morali pred posegom seznaniti s tveganji. Poleg tega pa pri tem otrok ne bo smel biti ogrožen.

Vlada v Berlinu želi z zakonsko ureditvijo obrezovanja predvsem pomiriti razgreto ozračje, ki v Nemčiji vlada od junija, ko je sodišče v Kölnu razsodilo, da je zdravnik s tem, ko je na željo muslimanskih staršev obrezal štiriletnega dečka, storil hudo telesno poškodbo, posledično pa obrezovanje prepovedalo.

Ta sodba je razjezila nemške muslimane in jude ter sprožila proteste. Obrezovanje dečkov je namreč eden temeljev tako muslimanske kot judovske verske in kulturne identitete.

Odločati morajo še poslanci

O zakonskem predlogu, ki se nanaša zgolj na obrezovanje dečkov, medtem ko obrezovanje deklic ostaja prepovedano, morajo sedaj odločati še poslanci bundestaga. Potrdili ga bodo še letos.

Nemška ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarranberger je ob predložitvi predloga zakona poudarila, da gre za pomemben signal, katerega cilj je odpraviti negotovost, ki je nastala. Zakonski predlog po njenem mnenju uravnava različne interese.

V osrednjem judovskem svetu v Nemčiji in v nekaterih judovskih združenjih so zakonski predlog že pozdravili, na drugi strani pa je bil ta deležen tudi kritik.

Nemško združenje za zaščito otrok je tako sporočilo, da načrtovana nova ureditev slabi pravice otrok in Nemčijo na tem področju vrača več desetletij v preteklost. Kritični ostajajo tudi pediatri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.