Svet
31 ogledov

V Nemčiji v koš, v Španiji ljudem

Zelenjava Shutteristock
Španski kmetje v Madridu razdelili 40 ton zelenjave in sadja. Delavci nemškega Werderja zaradi upada prodaje zelenjavo mečejo stran.

Španski kmetje so danes v Madridu med mimoidoče razdelili 40 ton sadja in zelenjave, da bi opozorili na ogromno škodo, ki jim jo je povzročil preplah, povezan z izbruhom okužb nevarne bakterije E.coli v Nemčiji in prenagljenimi neupravičenimi obtožbami, da so za izvor bolezni krive španske kumare.

Po poročanju tujih agencij so se pred stojnicami, na katerih so razdeljevali kumarice, paradižnike, solato in sadje, vile nekaj sto metrov dolge vrste, kar naj bi pričalo, da pretirane zaskrbljenosti zaradi bakterije med Španci ni. So pa zaskrbljeni zaradi izvoza sadja in zelenjave. Špansko združenje izvoznikov Fepex ocenjuje, da od začetka krize tedensko izgubijo 225 milijonov evrov. Španija je zato od Nemčije že zahtevala kompenzacijo za nastalo škodo.

Delavci nemškega Werder Fruchta imajo medtem te dni polne roke dela. Vendar ne zaradi prodaje paradižnikov, ampak zato, ker mečejo rdeče, zrele sadeže v smeti. "V zadnjih štirih tednih, odkar je izbruh okužb z E. coli prestrašil evropske potrošnike, ki so začeli uživati manj sveže zelenjave, je povpraševanje po paradižnikih upadlo," je za CNN povedala Petra Lack, vodja prodaje v družbi. "Na začetku je povpraševanje doseglo le deset odstotkov običajne prodaje, nato se je zmanjšalo na pet in se zdaj stabiliziralo pri 25 odstotkih."

Neprodane kumare v Sloveniji
Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je včeraj povedal, da so zaradi krize z E. coli bistveno padle cene vrtnin tudi v Sloveniji, a sama prodaja se za zdaj ni bistveno zmanjšala. "Trend je, da se cene pri posameznih vrtninah znižujejo na 50 odstotkov cene, ki je običajna za ta letni čas," je Židan pojasnil stanje cen za sadje in zelenjavo v Sloveniji na podlagi ocen, ki jih dobivajo od velikih prodajalcev.

V Kmetijski zadrugi Krka so imajo težave s prodajo kumar, a te naj ne bi bile toliko povezane z bakterijo, ampak s konkurenco iz nekdanjih držav Jugoslavije. Da beležijo okoli 30-odstoten upad glede prodaje kumar, pa so nam povedali pri trgovcu DG 69, medtem ko v trgovskih centrih zatrjujejo, da se prodaja sveže zelenjave in sadja zaradi E. coli ni bistveno spremenila.