Svet
20 ogledov

V Nepalu najmanj dve skupini s Slovenci

Potres v Nepalu Žurnal24 main
Žrtev že skoraj 1.500, o mrtvih poročajo tudi iz Indije, Bangladeša, Tibeta in z Mount Everesta. Na območju potresa je bilo veliko turistov, med njimi najmanj dve skupini s Slovenci.

"V zvezi s potresom v Nepalu sporočamo, da je Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) v teku dne v treh primerih od svojcev oziroma znancev prejelo potrditev informacij o vsaj dveh skupinah, ki sta na pohodniških odpravah v Nepalu in v katerih so tudi slovenski državljani," sporočajo.

Trije izmed njih so se medtem svojcem že tudi javili in potrdili, da niso poškodovani oziroma kako drugače ogroženi.  Glede ostalih na našem MZZ nimajo informacij, saj naj bi se nahajali v skupinah, ki naj bi bile trenutno na območju izven dosega telefonskega signala. Po poročanju POP TV je sicer v Nepalu vsaj trideset Slovencev, porazdeljeni pa so v več skupinah.

Preberite še: 

Grozoviti dve minuti v Nepalu

Infrastruktura močno poškodovana

Na spletni strani ministrstva se za te dni sicer ni napovedala nobena skupina ali posameznik, ki bi naj potoval v Nepal. "Upoštevajoč, da so razmere v Nepalu trenutno še zelo nepredvidljive, saj naj bi bila infrastruktura v državi močno poškodovana, je dostop do informacij in celovit pregled nad situacijo zelo otežen," pojasnjujejo. 

Dodajajo, da je pristojno slovensko veleposlaništvo v New Delhiju v rednem stiku s predstavništvi držav članic EU v Katmanduju in z nepalskimi oblastmi ter skuša na vse razpoložljive načine preveriti informacije o tem, da je s slovenskimi državljani, ki se trenutno nahajajo v Nepalu, vse v redu.  

Skoraj 1.500 mrtvih

Po zadnjih podatkih policistov naj bi v potresu izgubilo življenje skoraj 1.500 ljudi, veliko jih še pogrešajo. Žarišče potresa z magnitudo 7,9 je bilo 81 kilometrov severozahodno od nepalske prestolnice Katmandu, in sicer 15 kilometrov pod površjem Zemlje, so sporočili iz ameriškega geološkega instituta. Potres je bilo čutiti v vsej regiji, o žrtvah pa poročajo tudi iz indije, Bangladeša, Tibeta in z Mount Everesta, piše BBC. Nepal je republika v Južni Aziji, na severu meji na Kitajsko, na jugu na Indijo, na ozemlju Napala je velik del gorovja Himalaja, kjer je tudi najvišja gora sveta. 

Na Mount Everestu je bilo po poročanju Telegrapha v času potresa od 700 do 800 alpinistov. Iz Turistične zveze v Nepalu sporočajo, da je plaz, ki se je sprožil po potresu, pokopal del baznega tabora. Po prvih informacijah je življenje izgubilo 18 alpinistov.

Kako lahko pomagamo

"Kar 40 odstotkov prebivalcev Nepala predstavljajo otroci. Nujno potrebujejo pomoč!" pozivajo v Unicef Slovenija. 

Ker so komunikacije prekinjene zaenkrat še nimajo celotne slike opustošenja. "Vemo pa, da je veliko ljudi izgubilo življenja, potres pa je uničil domove številnih družin. Držimo obljubo nepalskim otrokom, da bomo vedno na njihovi strani," pravijo in prosijo, da se jim pridružimo. Donacijo lahko izvršite na njihovi strani Unicefa Slovenije.

Iz našega MZZ o kakšni konkretni pomoči Slovenije prizadetemu območju še niso govorili, so pa prek tvita izrekli sožalje sorodnikom in prijateljem potresa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.