Svet
27 ogledov

V nesreči balona umrlo 19 ljudi

(Slika je simbolična.)
1/5
Sutterstock
V bližini egiptovskega Luksorja je strmoglavil balon, pri čemer je umrlo 19 ljudi.

Med njimi so bili turisti iz več držav Evrope in Azije, poleg tega pa tudi egiptovska turistična vodička, so sporočile lokalne oblasti. Te so na območju že ustavile vse polete z baloni na topel zrak.

Balon je med poletom v času sončnega vzhoda zajel ogenj, nato pa ga je razneslo. Po podatkih varnostnih virov je ob izbruhu ognja - približno uro po vzletu - balon letel na višini 300 metrov, na njem pa je bilo skupaj 21 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz podjetja, ki upravlja z balonom, so sporočili, da sta nesrečo preživela pilot in britanski turist, in sicer s skokom iz košare balona, preden je ta trčil ob tla. Oba so zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico. Še en Britanec, ki se je z balona poskušal rešiti s skokom, je kasneje v bolnišnici podlegel poškodbam.

Ogenj naj bi po prvih ugotovitvah na balonu izbruhnil, ko se je pretrgala cev, povezana s plinskimi jeklenkami. Po eksploziji jeklenk naj bi se balon najprej z veliko hitrostjo povzpel na višino 400 metrov, nakar je počil zgornji del balona. Košara s turisti je treščila ob tla sredi nasadov sladkornega trsa.

Guverner province Luksor Ezat Saad je že prepovedal vse polete z baloni na topel zrak, ni pa pojasnil, kako dolgo bo prepoved veljala. Premier Hešam Kandil pa je odredil preiskavo nesreče.

Balon je v času nesreče letel nad Luksorjem, ki je eno najbolj znanih arheoloških najdišč v Egiptu, blizu katerega se med drugim nahaja slovita Dolina kraljev.

Zadnja nesreča s toplozračnim balonom v Luksorju se je zgodila leta 2009. Takrat je balon zadel telefonski drog, pri tem pa je bilo poškodovanih 13 ljudi. Razlog za nesrečo je bila preobremenjenost balona.

Eksplozija in dim

"Bil sem v balonu, ki je letel zraven tistega, ki je padel na tla. Zadel je visokonapetostno napeljavo, zagorel, potniki so skakali," je na Twitterju o nesreči zapisal uporabnik @CherryTohamy.

"Leteli smo nad starodavnimi ruševinami. Tik pred pristankom na polju sem slišal eksplozijo in videl dim. Mislim, da je bil to balon za mano. Sprva nisem bil prepričan, kaj se je zgodilo, šele ko smo pristali, smo izvedeli vse," pa je za BBC povedal ameriški fotograf Christopher Michel.

Huda nesreča balona je Slovenijo pretresla 23. avgusta lani. Na kraju nesreče na ljubljanskem Barju so umrli štirje ljudje, pozneje še dva. Nesreči je botrovalo striženje vetra pri tleh, pilot pa ni imel ustreznega dovoljenja.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.