Svet
14 ogledov

V nesreči tudi preživeli

Enote ZN pomagajo reševalcem pri iskanju morebitnih preživelih. Žurnal24 main
Po poročanju tiskovne agencije Reuters je v letalski nesreči v mestu Goma na vzhodu Konga umrlo več kot 70 ljudi, 15 pa naj bi jih preživelo.

Letalo DC-9 je nekaj po tretji uri strmoglavilo na del mesta, kjer stojijo tržnica in številne trgovine, in zagorelo. Petnajst ljudi, med njimi pet članov posadke in deset potnikov, med katerimi sta najmanj dva otroka, je nesrečo preživelo, je dejal guverner province Kivu Julien Paluku. Ranjenih je več kot 45 ljudi. Paluku je sporočil, da je bilo na krovu 79 potnikov in šest članov posadke.

"Bil sem na svojem sedežu, privezan z varnostnim pasom, ko se je letalo zrušilo. Skočili smo pokonci in poiskali pot iz razbitine, za sabo pa smo čutili ogenj," je dejal eden od preživelih, 51-letni Frederic Katemo. Pot na svobodo si je izboril skozi pilotovo kabino, odnesel pa jo je z osmojenimi lasmi in rahlo poškodovano nogo.

Strmoglavilo kmalu po vzletu
Letalo letalske družbe Hewa Bora je z letališča v Gomi vzletelo proti notranjosti države, ko je zašlo v težave in strmoglavilo. Prebivalci okrožja, kjer je letalo strmoglavilo, pripovedujejo o glasni eksploziji, zaradi katere je zagorelo več stavb, s prizorišča nesreče pa se je začel dvigati gost dim. "Letalo se je prepolovilo, v zadnjem delu pa je zagorelo. Ljudje so pritekli na pomoč in začeli gasiti požar. Enote ZN nadzorujejo množico, ki se je zbrala na prizorišču," je povedala priča.

Vzrok nesreče še ni znan. © Reuters

 
Predstavniki Rdečega križa, ki so na kraju nesreče, pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo, potem ko bodo reševalci lahko v celoti pregledali prizorišče. Požar, ki se je razplamtel na tleh, jih namreč ovira pri delu.

Predstavniki podjetja Hewa Bora Airways nesreče še niso komentirali. Prejšnji teden je EU letalsko družbo Hewa Bora Airways uvrstila na seznam letalskih prevoznikov, ki zaradi varnostnih vprašanj ne smejo leteti v državah Unije.

Afrika izstopa po številu nesreč

Današnja nesreča je zadnja v vrsti letalskih katastrof v Kongu. Država, ki je velika kot Zahodna Evropa, ima le nekaj sto kilometrov asfaltiranih cest in slovi po slabi letalski varnosti. Organizacija, ki beleži letalske nesreče in ima sedež v Ženevi, poroča o osmih letalskih nesrečah samo lani, ko je med drugim v nesreči letala antonov 26 umrlo več kot 50 ljudi.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je število letalskih nesreč v Afriki v primerjavi s preostalim svetom označilo za sramoto, izmed vseh afriških držav pa najbolj izstopa prav Kongo. Večina družb uporablja stara, sovjetska letala, ki letijo v številne oddaljene kraje, na krovu pa je velikokrat preveč tako potnikov kot prtljage.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.