Svet
4 ogledov

V New Yorku in New Jerseyju izredno stanje

Snežni vihar v ZDA
1/13
EPA
Obširna območja ZDA so zajeli siloviti snežni viharji in hud mraz. Število žrtev se je povzpelo na enajst.

V severnih in vzhodnih ameriških zveznih državah je sneg povzročil pravi prometni kaos. Ponekod je zapadlo tudi do 60 centimetrov snega. Včeraj in danes so odpovedali več kot štiri tisoč letov, newyorško letališče JFK je zaprto zaradi obilice snega. V New Yorku in New Jersey sicer vlada izredno stanje. Vse newyorške javne šole so zaprte.

Novi newyorški župan Bill de Blasio naproša Newyorčane, naj ostanejo doma. "Če vam ni treba iti ven, prosim ne hodite ven. Izogibajte se ulicam, ne vozite se z avtomobili."

Po poročanju BBC je za posledicami vremenskih razmer umrlo 11 ljudi. Med drugim je v Philadelphii umrl delavec, potem ko je nanj padel ogromen kup soli, pripravljen za posipanje cest.

Ogrožena tretjina prebivalcev

Prizadete so predvsem zvezne države Nove Anglije na severovzhodu države. Samo v Bostonu je do četrtka zvečer po lokalnem času v nekaj urah zapadlo skoraj 20 centimetrov novega snega. Tudi v Washingtonu je zapadla obilica snega.

Na območju neurij živi skupno okoli 100 milijonov ljudi, kar je skoraj tretjina prebivalstva države. Po napovedih zvezne meteorološke službe naj bi snežilo še do danes zvečer po lokalnem času. Do takrat bi lahko v Novi Angliji zapadlo do 45 centimetrov snega, napovedujejo meteorologi.

Snega bo manj kot lani

V zvezni državi Massachusetts bo zato danes zaprta večina šol. Zaradi slabega vremena so doslej že odpovedali več kot 2000 letalskih poletov.

Kljub napovedani obilici snega snežna odeja ne bo dosegla debeline iz lanskega februarja, ko je zapadel kar meter snega, so za ameriško televizijo CNN napovedali strokovnjaki.

A nevšečnosti bosta ljudem poleg snega povzročala silovit veter in hud mraz. V številnih predelih bi lahko temperature padle od 20 do 30 stopinj Celzija pod normalnimi vrednostmi. Hladni val bi se lahko razširil vse do severa Floride, kjer bi temperature prav tako lahko dosegle negativne vrednosti. Pričakovati je tudi obsežne izpade elektrike.

Komentarjev 1
  • STF 17:40 03.januar 2014.

    WAW 15cn snega.. IZREDNO