Svet
11053 ogledov

V New Yorku izredne razmere

new york Profimedias
Newyorški župan Eric Adams je danes razglasil izredne razmere zaradi izrednega povečanja števila nezakonitih priseljencev, ki jih z avtobusi pošiljajo v mesto iz Teksasa.

Doslej so jih od aprila poslali okoli 17.000 in mesto intenzivno išče prostore za njihovo nastanitev. New York jih sprejme in vzame njihove podatke, nekatere pošlje naprej, kamor si pač želijo iti, drugi pa nimajo kam in potrebujejo nastanitev, hrano in zdravstveno oskrbo. Zvezne države, ki mejijo na Mehiko, se s tem ubadajo že desetletja, vendar pa je tam tudi vzpostavljena zvezna infrastruktura, ki je na severovzhodu ni.

Teksas in druge južne države so septembra v New York napotile približno po šest avtobusov z migranti na dan. Newyorški župan Eric Adams pravi, da bo mesto za pomoč priseljencem do konca leta porabilo milijardo dolarjev. Avgusta je že zaprosil za zvezno pomoč, sedaj pa je razglasil izredne razmere, kar sicer pomeni le to, da bo lažje usmerjal ukrepe za pomoč priseljencem.

Kot je dejal, mesto nima infrastrukture za tolikšno povečanje števila nezakonitih priseljencev, med katerimi so tudi družine z majhnimi otroki. Želi si, da bi se južne države vsaj posvetovale in skušale uskladiti zadeve, preden so ljudi posadile na avtobus in si oprale roke.

Republikanski voditelji na jugu sicer že več let opozarjajo, da imajo na meji krizo, a demokratska zvezna vlada in demokratski politiki na severovzhodu trdijo, da te krize ni. Republikanci jim zato nezakonite priseljence pošiljajo na sever, kjer da naj še enkrat razmislijo, ali kriza je ali je ni.

Teksas je doslej porabil 12 milijonov dolarjev za pošiljanje priseljencev na sever, predvsem v New York, pa tudi v prestolnico Washington in zvezno državo Massachusetts.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Toma 20:10 07.oktober 2022.

    Tako bo kmalu tudi pri nas!