Svet
2811 ogledov

V New Yorku se pripravljajo na jedrski napad

Plinska maska Profimedia
V začetku 2022 je bilo na svetu nekaj manj kot 13.000 jedrskih konic.

Mesto New York je začelo po televizijskih kanalih objavljati 90-sekundni video z navodili meščanom, kako naj postopajo v primeru jedrskega napada. Mestni oddelek za izredne razmere (EMD) sicer trdi, da je možnost jedrskega napada zelo majhna, vendar pa se je bolje nanj pripraviti.

Videoposnetek prikazuje tri korake

Posnetek prikazuje uničene mestne četrti in pojasnjuje tri ključne korake v primeru jedrskega napada. Najprej se je potrebno umakniti stran od oken v notranjost zgradbe in potem oditi v klet, če jo zgradba premore. Če je bil nekdo zunaj v času jedrskega napada, se mora nemudoma umiti in odstraniti vsa oblačila, ki so bila izpostavljena radioaktivnemu prahu. Zadnji pomemben korak je, da prebivalci spremljajo medije za vse nove informacije.

Mestne oblasti niso pojasnile, zakaj so pripravile ta video, vendar pa naj bi šlo za strah pred nepredvidljivostjo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je napadel Ukrajino in v času vojne že omenjal ruski jedrski arzenal.

Rusko zunanje ministrstvo je sicer maja izključilo možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini in se pri tem sklicevalo na njihovo jedrsko doktrino, ki predvideva uporabo tovrstnega orožja le, če je ogrožen obstoj države.

Jedrske konice ima 9 držav

Mednarodni mirovni raziskovalni inštitut v sedežem v Stockholmu (Sipri) pa je sredi junija opozoril, da bi se lahko prvič po koncu hladne vojne število jedrskih konic po svetu povečalo. Zdi se, da je nevarnost uporabe jedrskega orožja večja kot kadarkoli po koncu hladne vojne, je ob objavi poročila svaril direktor inštituta Dan Smith.

V začetku letošnjega leta je imelo devet jedrskih držav - Rusija, ZDA, Združeno kraljestvo, Francija, Kitajska, Indija, Pakistan, Izrael in Severna Koreja - 12.705 jedrskih bojnih glav.

EMD je ugotovil, da so Newyorčani od vseh groženj najmanj pripravljeni ravno na možnost jedrskega napada.

Bela hiša: Rusija od Irana kupuje brezpilotna letala

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v ponedeljek povedal novinarjem, da Rusija od Irana kupuje oborožena brezpilotna letala za uporabo v vojni proti Ukrajini. Iran naj bi že ta mesec začel uriti ruske vojake za uporabo teh letal.

Sullivan je povedal, da še ni jasno ali je Iran Rusiji že poslal brezpilotna letala, vendar pa naj bi se pripravljal, da jih pošlje več sto. Po njegovih besedah je to dokaz, da je cena, ki jo Rusija plačuje za vojno velika, saj ji zmanjkuje lastne oborožitve.

Iran zadnjih 20 let izpopolnjuje svoja brezpilotna letala, s katerimi med drugim zalaga upornike v Jemnu, ki so jih v preteklosti izkoristili za napade na Savdsko Arabijo.

Rusija je pred napadom na Ukrajino tehnologijo za brezpilotna letala kupovala od Izraela, ki je zavzel nevtralno držo glede vojne v Ukrajini in posledično Rusiji te tehnologije več ne dobavlja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 09:17 12.julij 2022.

    Mislim, da bi bilo bolje, da začno talati kakšne cianidne kapsule, če že nimajo kaj bolj humanega. Lahko pride prav tudi kakšna jeklenka z dušikom če si že moraš sam pomagati. Smrt od opeklin, radiacije ali nuklearne zime nam ne uide - Game over!

  • kapibara1 09:10 12.julij 2022.

    Ko rokne jedrska, lahko samo še rečeš: Bilo je fajn