Svet
13 ogledov

V Nigeriji prestavili volitve

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ker niso uspeli pravočasno dostaviti volilnega materiala, so volitve prestavili.

Nigerija je prestavila parlamentarne volitve, ker volilnega materiala ni uspela dostaviti na vsa področja. Pričakovanja, da bo letos prelomila z zgodovino kaotičnih volitev v največji državi v zahodni Afriki, so tako padla v vodo.

"Odločitev je bila težka, vendar predstavlja pomemben korak k zagotavljanju kredibilnosti volitev 2011," je povedal Attahiru Jega, vodja Neodvisne državne volilne komisije (INEC).

Parlamentarne volitve bodo preizkušnja za Nigerijo, ali lahko prelomi z zgodovino nasilnih volitev. Predsedniške volitve bodo potekale en teden za parlamentarnimi, en teden za njimi pa bodo volili še guvernerje.

Glavni favorit za predsednika je Jonathan Goodluck, ki je predsedniški položaj že zasedel pred slabim letom po smrti predsednika Umaruja Muse Yar'Aduaja.

Nasilje je zaznamovalo tudi predvolilno kampanjo v tej najgosteje poseljeni afriški državi, kjer ima volilno pravico več kot 70 milijonov volilnih upravičencev.

Mednarodni opazovalci so poleg tega izražali zaskrbljenost zaradi zamud pri registraciji volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.