Svet
17 ogledov

V nogo zagrizel do kosti

Bangui letališče Reuters
Sketaško nasilje med kristjani in muslimani v Srednjeafriški republiki doseglo skrajnost.

"Muslimani so umorili mojo nosečo ženo, svakinjo in njenega dojenčka. Obljubil sem maščevanje," je povedal Ouandja Magloire, ki se je poimenoval Nori pes. Magloire se prišteva med kristjane, ki se v Srednjeafriški republiki že več tednov bijejo z muslimani.

"Na avtobusu sem zagledal moškega, ki je bil videti kot musliman. Začel sem ga zasledovati, pridružili pa so se mi tudi drugi. Vozniku smo ukazali, naj ustavi. Potrdil je, da je potnik res musliman." Moškega so ubili, ga pohabili in zažgali, je nasilje opisal Magloire: "Nato sem zagrizel v njegovo nogo. Pojedel sem prav do kosti."

"Zgodilo se je pred burundijskimi mirovniki. Eden izmed njih je bruhal, nato pa s pištolo razgnal ljudi," so povedale priče, ki so grozljivi prizor snemale na mobilne naprave.

"Zabave je konec"

V državi se spopadajo borci Seleke, ki so lanskega marca odstavili predsednika Francoisa Bozizeja in za začasnega predsednika postavili Michela Djotodio, ter krščanske uporniške skupine, ki Bozizeja še vedno podpirajo. Djotodia je po hudem pritisku v petek odstopil. Medtem je novi začasni predsednik Alexandre Ferdinand Nguendet obljubil, da bo stanje anarhije kmalu končano. Nguendet, ki je predsednik parlamenta, mora v dveh tednih najti novega začasnega predsednika.

Zaradi krize je Francija v svojo nekdanjo kolonijo poslala 1.600 vojakov, da bi zagotovili varnost, ki bi omogočila humanitarno posredovanje. V državi je še okoli 4.000 mirovnikov Afriške unije, o vzpostavitvi podporne misije pa razmišlja tudi Evropska unija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.