Svet
0 ogledov

V novi iranski vladi najmanj tri ministrice

Mahmuda Ahmadinedžada odhod nekaterih delegatov ni zmedel. Žurnal24 main
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je sporočil, da bo v novo iransko vlado imenoval najmanj tri ženske. Slednje bodo tako prvič po islamski revoluciji zasedle tako visoka mesta v državi.
˝Z desetimi predsedniškimi volitvami smo stopili v novo dobo ... razmere so se popolnoma spremenile in nova vlada se bo morala soočiti z novimi razmerami,˝ je dejal iranski predsednik in dodal, da je izbral že dve ženski ministrici, vsaj še eno pa bo na kandidatno listo dodal v naslednjih dneh. Za ministrico za socialne zadeve tako predlaga Fatemeh Adžorlu, za ministrico za zdravje pa Marzieh Vahid Dastdžerdi.

Iranski predsednik ni želel komentirati poročanja domačih medijev, da bo na položaj zunanjega ministra imenoval glavnega iranskega jedrskega pogajalca Saeda Džalilija, ki bi tako nasledil Manušerja Motakija. Iranski poslanci so sicer Ahmadinedžada posvarili, da mora izbrati ˝izkušene˝ ministre, in ga pozvali, naj se z njimi posvetuje, če želi, da njegov kabinet v parlamentu dobi podporo.

Ahmadinedžad je bil v prvem mandatu večkrat tarča kritik zaradi pogostega preoblikovanja vlade. V prvih štirih letih na oblasti je odstavil 10 ministrov in dva guvernerja centralne banke, na položajih pa je obdržal neizkušene ministre. Ima pa sicer do 19. avgusta čas, da iranskemu parlamentu predlaga nova ministrska mesta po zadnjih predsedniških volitvah.

Po mnenju analitikov bi se lahko zapletlo pri imenovanju ženskih ministric, saj v parlamentu prevladujejo konzervativci. Nekateri izmed njih se s predlogom predsednika najverjetneje ne bodo strinjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.