Svet
53 ogledov

V novo leto vsakih 8,5 ur

Planet, na katerem v 24 zemeljskih urah minejo tri leta.

Ko vstanete, odidete v službo in se vrnete domov, mine eno leto. Ko greste spat, mine še eno in ko naslednji dan vstanete, še eno. Tako teče čas na novoodkritem planetu, ki kroži okoli zvezde Kepler 78.

Planet je po poročanju sciencedaily.com od Zemlje oddaljen 700 svetlobnih let in svojo zvezdo obkroži v približno 8,5 urah. Leži precej blizu zvezde, tako da je premer njegove orbite samo trikrat večji od premera same zvezde.

Znanstveniki ocenjujejo, da je temperatura na njegovi površini 2.727 stopinj Celzija, zato je njegova površina masa goreče lave.

Kljub temu na Keplerju 78 čas ne teče najhitreje. Rekord pripada planetu KOI 1843.03, na katerem pot okoli zvezde traja vsega le štiri ure in 15 minut.

Planet so odkrili ameriški raziskovalci na MIT (Massachusetts Institute of Technology). O novem odkritju so poročali v reviji The Astrophysical Journal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.