Svet
9 ogledov

V nuklearko vstopila robota

1/5
Žurnal24 main
Robota, ki sta prvič po nesreči vstopila v poškodovane reaktorje, sta ugotovila, da je stopnja radioaktivnosti še vedno previsoka, da bi v poslopja lahko prišli delavci.
Fotografije notranjosti nuklearke, ki sta jih posnela robota, si oglejte TUKAJ.

Predstavniki oblasti so poudarili, da zadnje ugotovitve ne bodo spremenile načrtov operaterja poškodovane jedrske elektrarne, podjetja Tepco, za stabiliziranje elektrarne do konca leta. Kot je sporočil Tepco v nedeljo, namerava v treh mesecih zmanjšati uhajanje radioaktivnosti, nato pa v šestih do devetih mesecih vzpostaviti nadzor nad hlajenjem reaktorjev.

Delavci v poslopja, kjer se nahajata prvi in tretji reaktor, niso vstopili, odkar se je v potresu in cunamiju 11. marca pokvaril hladilni sistem. Eksplozije vodika v obeh poslopjih so nato v prvih dneh po potresu uničile njuni strehi.

Pravi obraz radioaktivnosti
Robota, imenovana Packbots, sta v poslopji vstopila v nedeljo in izmerila temperaturo, pritisk in radioaktivnost. Kot je povedal predstavnik japonske agencije za jedrsko varnost Hidehiko Nišijama, morajo, preden bodo dovolili delavcem vstop v poslopji, zbrati dodatne podatke, radioaktivnost pa še zmanjšati.

Danes sta robota vstopila še v poslopje drugega reaktorja, kjer so v vodnem zbiralniku ugotovili visoko stopnjo radioaktivnosti, kar kaže na poškodbe izrabljenih gorivnih palic. Stopnja radioaktivnosti v bazenu za izrabljeno jedrsko gorivo je veliko višja kot tista, ki so jo izmerili v bazenu za izrabljeno jedrsko gorivo v četrtem reaktorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.