Svet
24 ogledov

V očesi mu bodo zlili kislino

"Dejanje mi ne daje nobenega zadoščenja. Vid se mi ne bo povrnil," je povedala 2 Žurnal24 main
Moški, ki je pred šestimi leti svoji dragi v oči zlil kislino, jo oslepil in iznakazil, bo jutri kaznovan. Šeriatsko pravo namreč veleva, da se nad storilcem izvrši enaka kazen - oko za oko.

Po poročanju iranskih medijev bo kazen nad Majidom Movahedijem izvršena v teheranski bolnišnici. Pojasnimo, da je bil moški obsojen na popolno slepoto zatem, ko je leta 2004 ravnodušno zlil kislino na oči svoje izbranke, danes 27-letne Ameneh Bahrami. Kruto dejanje naj bi storil zaradi tega, ker je mladenka zavrnila njegovo poročno ponudbo. Ameneh je zaradi dejanja popolnoma oslepela na desno oko, vid na levem očesu pa je še vedno močno poškodovan. Zaradi hudih poškodb obraza je morala prestati tudi številne plastične operacije.

Da bo maščevanje popolno, mu bo kislino v oči zlila prav Bahrami, dejanje pa bo nadzoroval specialist, če si slednja mogoče v zadnjem trenutku premisli. "Dejanje mi ne daje nobenega zadoščenja. Vid se mi ne bo povrnil," je povedala medijem. Teheransko sodišče je Majida na "popolno slepoto z desetimi kapljicami žveplove kisline" obsodilo leta 2008. Kazen je potrdilo tudi iransko vrhovno sodišče.

Mahmood Amiry-Moghaddam, tiskovni predstavnik iranskih borcev za človekove pravice (IHR), je namen sodišča javno obsodil. "Mednarodna skupnost mora preprečiti to barbarsko dejanje, voditelji iranskega režima pa bi morali biti kaznovani zaradi izreka groteskne in barbarske kazni. S tem, ko so izvršitev kazni naložili Ameneh, so si obrisali roke, težo nehumanega dejanja pa preložili na njene rame," je povedal in zdravnike, ki sodelujejo pri kazni, pozval, naj je ne izvršijo, saj je v nasprotju s Hipokratovo prisego.

Žrtvi iranskega režima
Ameneh je po besedah borca za človekove pravice žrtev iranskega režima, ki izvaja politiko spolnega apartheida. Iranski zakoni namreč velevajo, da se ženski, ki ni ustrezno prekrita, naloži 74 udarcev z bičem. "Oblasti so posredno odgovorne za naraščajoče nasilje nad ženskami," konča Mahmood. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.