Svet
18 ogledov

V Oslu obup in solze

Žalovanje na Norveškem
1/23
Reuters
V katedrali v Oslu so se danes poklonili 93 žrtvam petkovih napadov v vladni četrti prestolnice in na otoku Utoya. Mašo je neposredno prenašala norveška televizija. Udeležili so se jo tudi kralj Harald V. in drugi člani kraljeve družine, premier Jens Stoltenbeg ter člani vlade.

Ljudje pred katedralo polagajo cvetje in prižigajo sveče, v znak žalovanja pa so zastave povsod na Norveškem spuščene na pol droga. Na žalnih mašah so se zbrali  tudi v drugih cerkvah na Norveškem.

Maše so se udeležili kralj Harald V. in drugi člani kraljeve družine, premier Jens Stoltenbeg ter člani vlade, kot tudi vodja podmladka laburistične stranke Eskil Pedersen.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je škof Ole Christian Kvarme mede mašo dejal: "Žalujemo, toda v bolečini iščemo upanje."

Premier Stoltenberg pa je poudaril, da je "vsaka žrtev svoja tragedija". Nekatere žrtve je poznal tudi osebno. Kmalu pa bodo objavili tudi seznam žrtev in njihove fotografije. "Tedaj bo na dan prišla vsa razsežnost zla," je dejal s strtim glasom.

"Smo majhna država, vendar smo ponosni," je še dodal in zatrdil, da njegova država "nikoli ne bo opustila svojih vrednot".

"Slovenija s srcem ob norveškem narodu"

Danes se je po telefonu z norveškim premierjem Stoltenbergom pogovarjal tudi slovenski premier Borut Pahor. V svojem imenu in imenu slovenske vlade mu je izrekel sožalje in dejal, da „je Slovenija ob tej tragediji s srcem ob slovenskem narodu“.

Premierja sta se še pogovarjala, kako naj odprte in multikulturne družbe spopadejo z nevarnostjo političnih in drugih radikalizmov, ki lahko ogrozijo varnost ljudi.

 

 

„Slovenija s srcem ob norveškem narodu“

Danes se je po telefonu z norveškim premierjem Stoltenbergom pogovarjal tudi slovenski premier Borut Pahor. V svojem imenu in imenu slovenske vlade mu je izrekel sožalje in dejal, da „je Slovenija ob tej tragediji s srcem ob slovenskem narodu“. Premierja sta se še pogovarjala, kako naj odprte in multikulturne družbe spopadejo z nevarnostjo političnih in drugih radikalizmov, ki lahko ogrozijo varnost ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.