Svet
6 ogledov

V ospredju British Petroleum

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama in britanski premier David Cameron sta obsodila osvoboditev libijskega terorista Al Megrahija.

Prvi obisk konservativnega britanskega premiera Davida Camerona v Beli hiši je minil v znamenju težav, povezanih z britanskim naftnim gigantom British Petroleum. V ameriškem kongresu namreč zahtevajo preiskavo obtožb, da naj bi omenjena družba izsilila izpustitev libijskega terorista, ki so ga avgusta lani izpustili iz škotskega zapora. V ozadju naj bi bili poslovni interesi BP v Libiji.

"Osvoboditev Al Megrahija je velika napaka," je dejal Cameron po srečanju s predsednikom Obamo in poudaril, da je bila to odločitev škotske vlade, s katero se ni strinjal že lani.

Barack Obama je izrazil pričakovanje, da bo sedanja britanska vlada osvetlila podrobnosti, da bi lahko iz tega potegnili kakšen nauk. "Ljudje so presenečeni, razočarani in jezni," je dejal.

V bombnem napadu na letalo PanAm leta 1988, ki je eksplodiralo nad mestom Lockerbie, je umrlo 270  ljudi. Za napad naj bi bil odgovoren Libijec Al Megrahi, ki je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo.

Al Megrahija so izpustili iz zdravstvenih razlogov, saj ima raka na prostati v zadnji fazi. Eno leto po izpustitvi je še vedno živ v Libiji.

Britanski premier je izrazil tudi razumevanje za jezo Američanov zaradi izlitja nafte v Mehiškem zalivu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.