Svet
6 ogledov

V ostankih Air Francea našli trupla

V tednih po nesreči so v morju našli le 50 trupel potnikov in več sto delov leta Žurnal24 main
V na novo odkritih ostankih letala Air Francea, ki je strmoglavilo v Atlantik pred dvema letoma, so človeška trupla, so potrdile francoske oblasti.

Vem le to, kar izvem iz medijev. Želim si, da se ta agonija čim prej zaključi in da lahko s hčerko Zorana dostojno pokopljemo.
Dalija, žena Hrvata Zorana Markovića, ki je umrl v strmoglavljenju letala pred dvema letoma
"Zdaj nimamo le sledi, imamo trupla. Njihova identifikacija je možna," je danes dejala ministrica za okolje Natalia Kosciusko-Morizet. Povedala je, da bodo družine 228 žrtev o analizi trupel obveščene do konca tega tedna, do takrat pa javnosti ne nameravajo več obveščati o tem, kaj se skriva v globinah Atlantskega oceana.

Ob strmoglavljenju so takrat najdena trupla prepeljali v brazilsko letalsko bazo v kraju Recife. Policija je DNK teste izvajala v prestolnici Brasilia.

Letalo našli včeraj
Že včeraj je francoska agencija za preiskavo letalskih nesreč sporočila, da so med četrto obsežno iskalno akcijo letala airbus 330, ki je v nepojasnjenih okoliščinah izginilo z radarskih sledov 1. junija 2009, s pomočjo robotske podmornice našli velik del letala, med drugim tudi motorje in del trupa.

Na letalu je bilo v času nesreče 228 ljudi 30 narodnosti, večinoma Francozov, Brazilcev in Nemcev.

Vzrok nesreče, ki se je zgodila v hudi nevihti med letom 447 iz Ria de Janêira v Pariz, ostaja velika skrivnost, nove informacije ali pa celo morebitno odkritje črnih skrinjic pa bi pomagalo razjasniti okoliščine tragedije ene najhujših letalskih nesreč zadnjih let. Upanje, da sta črni skrinjici, ki so ju v tednih po nesreči, ko sta še oddajali signale, zaman iskali, zdaj na dosegu roke, se je močno okrepilo.

Iskanje igle v velikanskem seniku
Francozi so pred kratkim začeli že četrto iskalno akcijo ostankov letala, ki je tokrat očitno obrodila sadove. Iskanje sofinancirata Air France in Airbus, vanj pa so vključeni podvodni roboti, ki preiskujejo dno Atlantskega ocena med Brazilijo in Zahodno Afriko v globini celo štiri tisoč metrov. Območje iskanja se razprostira na okoli 10 tisoč kilometrih.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Merilniki vplivali, a ne povzročili
Za nesrečo so preiskovalci deloma okrivili nedelujoče senzorje hitrosti, vendar so na tragedijo zagotovo vplivali še drugi dejavniki, zato brez dodatnih informacij vzroka nesreče ne morejo pojasniti.

Francosko sodišče je zaradi nesreče proti Air Franceu nedavno vložilo obtožnice zaradi uboja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.