Svet
43 ogledov

V ozvezdju Laboda odkrili dva planeta

Vesolje Žurnal24 main
Teleskop ameriške vesoljske agencije Nasa Kepler je v ozvezdju Laboda, ki je od Zemlje oddaljeno 4900 svetlobnih let, odkril najmanj dva planeta, ki krožita okrog dveh zvezd.

Odkritje dokazuje, da lahko v okolju dvozvezdja nastane in tudi obstane več planetov in kaže na raznovrstnost planetarnih sistemov v galaksiji Rimska cesta.

Do najnovejšega odkritja je prišlo manj kot leto dni potem, ko je Nasa odkrila prvi planet, ki kroži okrog dveh zvezd, Kepler-16b. Astronomi so v sistemu Kepler-47 odkrili dva planeta in dve zvezdi, ki zaradi gravitacije krožita druga okrog druge. Ena je približno enako velika kot Sonce, druga pa ima samo tretjino velikosti Sonca, so sporočili iz Nase.

Zvezdi obkroži v manj kot 50 dneh

Planet Kepler-47b obe zvezdi obkroži v manj kot 50 dneh, ima trikratni premer Zemlje in je s tem najmanjši znani planet, ki kroži okrog dveh zvezd. Astronomi menijo, da življenje na tem planetu zaradi izredno visokih temperatur ne more obstajati.

Drugi planet, Kepler-47c, je bolj oddaljen in obe zvezdi obkroži v 303 dneh. Leži v območju planetarnega sistema, kjer bi morebiti lahko obstajala tekoča voda na površju planeta. Čeprav Kepler-47c verjetno prav tako ni primeren za življenje, znanstveniki ugibajo, da je planet plinski gigant, ki je malo večji od Neptuna in bi na njem lahko obstajala gosta atmosfera vodne pare.

"Za razliko od našega Sonca je veliko zvezd del večzvezdnega sistema, kjer vsaj dve zvezdi krožita druga okrog druge. A vedno je obstajalo vprašanje, ali imajo te zvezde planetarni sistem. Odkritje Keplerja dokazuje, da ga imajo. Pri našem iskanju planetov, primernih za prebivanje, smo odkrili veliko možnosti za obstoj življenja," je dejal raziskovalec Nase William Borucki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.