Svet
13 ogledov

V Pakistanu pokop 81 žrtev napada na cerkev

Pakistan
1/4
EPA
V Pakistanu potekajo pogrebi 81 smrtnih žrtev samomorilskega napada pred cerkvijo. Oblasti so razglasile tridnevno žalovanje.

Najbolj krvav napad doslej je pakistanske kristjane pognal na ulice z zahtevo po večji zaščiti za svojo skupnost. Protestirajo proti nasilju ter zahtevajo boljšo zaščito s strani oblasti.

"Smo miroljuben narod. Smo lojalni državljani Pakistana. Želimo pravice, želimo varnost. Varnost za našo cerkev, da se ustavijo incidenti kot je včerajšnji," je dejal duhovnik Simon Jalal.

Ljudje so v znak protesta v Islamabadu za več ur zaustavili promet na glavni mestni vpadnici, kar je povzročilo dolge kolone. V 180-milijonskem Pakistanu sicer kristjani predstavljajo le dva odstotka prebivalcev.

Za napad prevzelo odgovornost pakistansko talibansko gibanje

Iz gibanja so sporočili, da so ustanovili novo vejo, ki naj bi pobijala tujce kot povračilo za ameriške napade z brezpilotnimi letali na ozemlju Pakistana. "Izvedli smo samomorilski napad pred cerkvijo v Pešavarju in bomo še naprej napadali tujce in nemuslimane, dokler se napadi z brezpilotnimi letali ne končajo," je poudaril tiskovni predstavnik skupine Ahmad Marvat.

Ostre obsodbe napadu

Pakistanski premier Navaz Šarif je že v nedeljo napad, v katerem je umrlo 81 ljudi, več kot 120 je ranjenih, ostro obsodil. Proti nasilju pa se je izrekel tudi papež Frančišek, ki je tak način boja označil za "slabo odločitev sovraštva in vojne". Tudi pakistanski svet vodilnih muslimanskih učenjakov je napad označil kot "sramoten".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.