Svet
18 ogledov

V Pakistanu trpi 20 milijonov ljudi

Asif Ali Zardari je na oblast prišel tudi po zaslugi svoje umorjene žene Benezir Žurnal24 main
Poplave v Pakistanu po najnovejših podatkih ogrožajo kar 20 milijonov ljudi. Veletok Ind je ponekod širok 25 kilometrov, voda pa je doslej vzela že najmanj 1.600 življenj.

Premier države Jusuf Raza Gilani je namesto vznesenih govorov ob dnevu državnosti pripadnikom svoje države povedal le slabe novice. Najnovejši podatki kažejo, da je zaradi poplav prizadetih kar 20 milijonov od 170 milijonov Pakistancev. Veletok Ind, ki v zadnjih dneh zaliva mesta in polja, je na nekaterih področjih širok kar 25 kilometrov, kar je 25-kratnik običajne širine med monsunskim obdobjem. Voda je uničila za več milijard poljščin, uničeni so številni mostovi in prekinjene cestne povezave, po vodi je odplavala energetska infrastruktura.

Bodo poplave odplaknile predsednika?
Jeza ponosnega naroda, enega ključnih igralcev v tem območju sveta, narašča iz dneva v dan, saj so se skorumpirane oblasti le simboličnimi ukrepi spustile v boj z eno najhujših naravnih katastrof, ki so prizadele državo v zadnjih desetletjih.

V poplavah je prizadetih 20 milijonov oz. osem odstotkov vseh prebivalcev Pakistana. Šest milijonov od njih nujno potrebuje hrano in zatočišče.

Analitiki zato vse bolj omenjajo možnost vojaškega udara, ki bi vrgel z oblasti vse manj priljubljenega Zardarija. Ta se je javnosti usodno zameril pred dnevi, ko je nemoteno nadaljeval svojo turnejo po Evropi, medtem ko se je narod doma spopadal z vse večjo katastrofo. Vendar pa bi lahko padec z oblasti državo pahnil v še hujšo katastrofo, saj je država politično trenutno zelo razdeljena, zato utegne že malo večja iskra sprožiti državljansko vojno.

poplave, pakistan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Katastrofa ne pojenja

Državo je sicer te dni dosegel drugi poplavni val. Prizadetih je okoli 14 milijonov ljudi, poljedelska območja so izbrisana, na zimo grozi lakota. Veliko nevarnost povzročajo tudi pomanjkanje pitne vode in širjenje nalezljivih bolezni. Iz države zaradi naraščajočega pomanjkanja že poročajo o napadih na konvoje s človekoljubno pomočjo.

Konec tedna naj bi si razmere v državi ogledal tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. ZN je sicer pred dnevi katastrofo v Pakistanu glede na obsežnost razglasil za eno najhujših svetovnih katastrof v zadnjih letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.