Svet
11 ogledov

V Pakistanu tudi kolera

pakistan poplave pomoč hrana Žurnal24 main
Poplave v Pakistanu so po zadnjih podatkih terjale že več kot 1500 življenj, prizadetih pa je okoli tri milijone ljudi.

40 helikopterjev in 450 čolnov pakistanske vojske je danes reševalo okoli 600 turistov, predvsem Japoncev in Kitajcev, ki so bili ujeti na poplavljenem območju na severozahodu države.

Severozahodni del Pakistana se sooča z najhujšimi poplavami v zadnjih 80. letih, ki že ogrožajo zaloge hrane in za politično nestabilne oblasti napovedujejo novo krizo v državi.

Uničenih je veliko kmetijskih pridelkov, kar posledično pomeni, da se prebivalci soočajo z velikim pomanjkanjem hrane. Po ocenah Svetovnega programa za hrano Združenih narodov naj bi prihodnji mesec hrano potrebovalo približno 1,8 milijona ljudi.

Zaradi naraslih voda je močno oteženo razdeljevanje pomoči, saj je voda odnesla številne mostove, uničila ceste ter prekinila komunikacijske povezave. Med prebivalci pa zaradi vseh teh težav vre, zato se morajo oblasti soočati s protesti.

Prizadeti nujno potrebujejo pitno vodo, hrano in zdravila, zaradi nastalih razmer pa že grozi izbruh bolezni. Po podatkih nemškega Rdečega križa naj bi na poplavljenih območjih že zabeležili primere kolere.

Številne države so zaradi nastalih razmer že sklenile Pakistanu nameniti pomoč, vključno z ZDA, ki so med drugim iz Afganistana napotile šest helikopterjev kot pomoč v humanitarnih prizadevanjih v Pakistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.