Svet
6 ogledov

V paniki navalili na bankomate

Bankomat EPA
Zaradi strahu pred bankrotom Grki masovno dvigujejo denar s svojih računov.

Zaradi nevarnosti, da bi Grčija bankrotirala, Grki masovno dvigujejo denar z računov, poroča francoski časnik Le Figaro. Grčija naj bi se znašla v podobni situaciji kot Ciper v letu 2013, ko mu je grozil bankrot.

Soočene z vsevečjim odlivom denarja z računov svojih klientov, bi po poročanju časnika grške banke lahko ostale brez denarja. Po pisanju Financial Timesa so Grki samo v enem dnevu dvignili okoli 300 do 400 milijonov evrov, da bi jih prenesli na bolj varna mesta, kot je hranjenje gotovine doma ali nakazilo v tujino. 

Cipras mora pripraviti reformni program

Grčiji grozi bankrot, če z mednarodnimi posojilodajalci ne bo dosegla dogovora o nadaljnji finančni pomoči. Evropski posojilodajalci so grškemu primeru Aleksisu Ciprasu minuli teden v Bruslju sporočili, da mora čim prej - še ta mesec - predstaviti celovit seznam podrobnih reform, če želi denar.

Osnova ostaja dogovor o štirimesečnem podaljšanju programa finančne pomoči Grčiji, ki ga je evroskupina dosegla 20. februarja.

Konkretnega dogovora še ni

Cipras se je sicer o tej temi v ponedeljek v Berlinu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel, a konkretnega dogovora nista dosegla. Cipras je po lastnih besedah Merklovi v Berlinu predstavil oris grških reformnih načrtov. Pri tem je bilo po njegovem mnenju več točk takih, o katerih se Berlin in Atene strinjajo.

Komentarjev 3
  • Ferluci 15:36 27.marec 2015.

    "Svaka čast" ?

  • BojanBojan 06:46 27.marec 2015.

    Svaka čast, da imajo toliko, da množično dvigujejo na bankomatih. Očitno niso v krizi, Nam se to bolj težko zgodi. Lahko smo kvečjemu kaj dolžni. Vzet nam pa ne morejo.Kot je enkrat v reklami povedal Peterka; "Mene denar ...prikaži več ne more pokvariti...KER GA NIMAM!"

  • samo.jst 08:04 26.marec 2015.

    toliko o zaupanju Grkov lastni vladi...