Svet
17 ogledov

V Pariz vkorakala malijska vojska

parada, Francija, praznik
1/8
Reuters
Na Elizejskih poljanah v Parizu se je na državni praznik odvila tradicionalna vojaška parada. Predsednik spregovoril o gospodarstvu, petkovi železniški nesreči in vojaški operaciji v Maliju.

Pod žarečim soncem in pred ogromno množico so tokrat sprevod po ulicah otvorile malijske enote. Čete je pregledal tudi predsednik države Francois Hollande, ki naj bi v televizijskem pogovoru kasneje miril Francoze glede gospodarske situacije.

Vojaška letala so najprej na pariškem nebu izrisala francosko zastavo v modri, beli in rdeči barvi in preletela tudi tribuno, kjer so ob Hollandu med drugim sedeli generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, začasni malijski predsednik Dioncounda Traore in ministri za obrambo 13 afriških držav, ki so sodelovale v vojaški operaciji v Maliju.

Častni povabljenec na vojaški paradi je bil dva tedna po vstopu njegove države v Evropsko unijo tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Varčevanje pri vojaških vozilih, letalih in helikopterjih

Sledila je parada po Elizejskih poljanah, na čelu katere je bilo okoli 60 malijskih vojakov, nato pa odred stabilizacijske misije ZN v Maliju (Minusma), ki je v začetku julija prevzela nadzor nad zagotavljanjem varnosti in stabilnosti v Maliju. Za njimi je zakorakala enota francoske vojske, ki je v posredovanju proti islamistom v Maliju v začetku leta odigrala osrednjo vlogo.

V državi je trenutno še vedno okoli 3200 francoskih vojakov, katerih naloga je olajšati izvedbo predsedniških volitev, katerih prvi krog je predviden za 28. julij.

Na paradi je letos nastopilo okoli 4800 vojakov, kar je približno toliko kot lani, medtem ko je bilo število vojaških vozil, letal in helikopterjev zaradi varčevanja nekoliko manjše, je pojasnilo francosko ministrstvo za obrambo.

"To je zmaga za Afriko"

Predsednik Hollande je o Maliju spregovoril tudi v današnjem pogovoru za francosko televizijo, v ospredju katerega so bile sicer predvsem gospodarske razmere v državi. Ocenil je, da je vojna proti islamističnim upornikom v Maliju dobljena. "To je zmaga za Afriko, zmaga proti terorizmu," je dejal Hollande glede vojaške operacijo v Maliju. Francija je lahko po mnenju Hollanda nanjo ponosna.

"Okrevanje gospodarstva se je začelo"

Hollande je za francosko televizijo še dejal, da se je okrevanje francoskega gospodarstva že začelo, ob tem pa je ponovil že dano obljubo, da bo do konca leta zmanjšal brezposelnost v državi. "Gospodarsko okrevanje je tukaj," je v pogovoru za vodilni francoski televizijski postaji TF1 in France 2 dejal Hollande, čigar država se sooča z recesijo in visoko stopnjo brezposelnosti.

Francosko gospodarstvo je v prvem četrtletju letos vstopilo v recesijo, po nekaterih napovedih pa naj bi v drugem četrtletju zabeležilo 0,2-odstotno rast. Kot je dejal Hollande, se je industrijska proizvodnja znova okrepila, prav tako pa beležijo ponovno povečanje potrošnje. Hollande je ob tem obljubil, da se bo boril proti "pesimizmu", ki je zajel državo in ki je po njegovih besedah v Franciji celo hujši kot v sosednjih državah.

"Treba je narediti več za ohranitev železniških povezav"

Predsednik je spregovoril tudi o petkovi železniški nesreči v pariškem predmestju Bretigny-sur-Orge, ki je zasenčila praznovanje dneva državnosti. V njej je umrlo šest ljudi, 14 pa je bilo poškodovanih. Menil je, da je treba "storiti več" za ohranitev obstoječih regionalnih železniških povezav. Zagotovil je, da bodo v prihodnjih letih prednost dali tradicionalnim medkrajevnim železniškim povezavam. Ob tem ni želel ugibati, ali bi nesrečo lahko povzročilo kaj drugega kot tehnična okvara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.