Svet
35 ogledov

V plamenih koran in zastava

1/7
Žurnal24 main
Floridski pastor Jones na obletnico 11. septembra ni uresničil grožnje s sežigom korana. Kljub temu je po Ameriki zgorelo nekaj izdaj, v Londonu pa so medtem zažgali ameriško zastavo.

Grožnje s sežigi koranov pastorja Terryja Jonesa so pred obletnico obšle svet; namera je po vsem svetu naletela na številne kritike in pozive, naj tega ne stori. Kot smo že poročali, si je po prihodu v New York floridski pastor premislil, kljub temu pa je – očitno – z idejo navdahnil nekaj somišljenikov.

Pred nekdanjima dvojčkoma je nekaj strani korana sežgal eden izmed protestnikov, ki je trdil, da je treba "muslimanom pokazati, da se jih Američani ne bojijo".

Idejo Terryja Jonesa pa sta uresničila tudi dva pastorja iz Teneseeja, ki sta protestno sežgala muslimansko sveto knjigo. Nekaj demonstracij je bilo tudi pred Belo hišo v Washingtonu. Tudi tam je skupina nasprotnikov splava trgala liste iz korana, vendar jih ni zažigala, ker je to tam z zakonom prepovedano.

Po drugi strani pa je v plamenih končal tudi simbol Amerike; v Londonu so muslimanski protestniki pred ameriško ambasado zažgali njihovo zastavo.

Do hujših posledic izgredi niso pripeljali, policija je na vseh naštetih mestih protestnike uspela obvladati.

V protestih v Afganistanu proti pastorju, ki je načrtoval sešiganje korana sta medtem umrli dve osebi, najmanj štirje so ranjeni. Na protestih se je zbralo okoli 600 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.