Svet
21 ogledov

V plazovih na Kitajskem umrlo 337 ljudi

Tibet, Kitajska, poplave, zemeljski plaz, uničenje
1/19
Žurnal24 main
Kitajski reševalci so le s težavo prispeli do tisočev ljudi, ki so zaradi poplav in zemeljskih plazov ostali ujeti v mestih na severozahodu Kitajske. Število žrtev medtem iz dneva v dan narašča.

Po zadnjih podatkih so uničujoče poplave in zemeljski plazovi ubili najmanj 337 ljudi, okoli 1300 pa je pogrešanih. Kot je razvidno iz fotografije, so plazovi popolnoma uničili domovanja številnih prebivalcev v okrožju Zhouqu v tibetanski avtonomni pokrajini Gannan v provinci Gansu.

Gre za večinoma gorato pokrajino, zato so zemeljski plazovi še toliko bolj uničujoči. Poleg tega pa grozijo tudi jezovi, zato strokovnjaki zaradi napovedi novih obilnih padavin že počasi spuščajo vodo.

Fotografije prizadetega območja si oglejte v GALERIJI.

Kitajski premier Wen Jiabao je v nedeljo obiskal prizadeta območja in prebivalcem obljubil, da bo vlada storila vse, da bodo vsi dobili pomoč.

Reševalce pa je tudi pozval, naj storijo vse, kar je v njihovih močeh, da rešijo čim več ljudi, ki so ostali ujeti pod ruševinami.

Izpod ruševin so tako že rešili več kot 1240 ljudi, med njimi je bilo več kot sto ranjenih, 29 pa huje ranjenih.

Tretjina okrožja je medtem zaradi porušenih daljnovodov ostalo brez električne energije. Narasle vode (ponekod tudi do štiri metre) pa reševalcem onemogočajo dostop do prizadetih območij. Do zdaj so oblasti že evakuirale najmanj 45 tisoč ljudi.

Kitajski finančno ministrstvo je medtem prizadetim območjem že zagotovilo 35 milijonov evrov prve pomoči. Da se med prebivalstvom zaradi mrtvih živali ne bi širile bolezni, pa je kmetijsko ministrstvo tamkajšnjim tibetanskim nomadom poslalo zaščitno opremo in dezinfekcijske pripomočke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.