Svet
11 ogledov

V plazu devet mrtvih, vsi pogrešani živi

Plaz v francoskih Alpah
1/6
EPA
V francoskih Alpah je danes pod plazom umrlo devet ljudi, devet je bilo ranjenih, žive našli so tudi štiri pogrešane.

Med smrtnimi žrtvami so po dva Nemca, Španca in Švicarja. Sprva so poročali o šestih smrtnih žrtvah, a so reševalci dopoldne izpod plazu izkopali še tri ljudi, katerih narodnost za zdaj ni znana. Prej so sicer poročali, da pogrešajo pet Britancev in dva Španca. Lokalne oblasti so današnji plaz že označile za najbolj smrtonosnega v zadnjih nekaj letih.

Plaz je pod seboj pokopal dve skupini planincev. Eden od poškodovancev je uspel o nesreči obvestiti reševalce, ki so nemudoma začeli obsežno reševalno akcijo.

Ena težjih poti na Mont Blanc

Plaz se je sprožil na pobočju gore Mont Maudit (Prekleta gora), ki je del gorskega masiva Mont Blanc in je s 4.465 metri tretji največji vrh tega masiva. Čez omenjeno goro vodi ena od težjih poti na Mont Blanc.

Zakaj se je nenadoma sprožil plaz, ni jasno. Vremenoslovci sicer za te dni niso opozarjali na nevarnost plazov na tem območju. Omenjeno področje je obiskal tudi francoski notranji minister Manuel Valls, ki je izrazil globoko pretresenost ob tragediji.

Zadnja huda alpinistična nesreča v pogorju Mont Blanca se je zgodila avgusta 2008, ko je plaz, ki je sledil padanju serakov, zasul osem alpinistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.