Svet
112296 ogledov

V poginulem kitu naleteli na pravo premoženje

poginuli kit na otoku La Palma Epa
Znanstveniki z univerze Las Palmas so želeli ugotoviti razlog, zakaj je poginil kit glavač in pri tem naleteli na presenečenje.

Na obalo otoka La Palma na Kanarskih otokih je naplavilo kita glavača. Vodja inštituta za zdravje živali in varnost hrane na Univerzi Las Palmas Antonio Fernandez Rodriguez je želel odkriti razlog za pogin morskega sesalca. Odločil se je opraviti obdukcijo, pri čemer pa sta jim nekaj težav povzročala vreme in plima. 

Sumil je, da bi lahko smrt sesalca povzročile prebavne težave. Pregledal je kitovo debelo črevesje in pri tem naletel na trd predmet. "Videti je bil kot kamen, premera 50 do 60 centimetrov in teže 9,5 kilograma," je opisal najdbo. Izkazalo se je, da gre za ambro oziroma plavajoče zlato. 

Ambra je redka snov, ki se stoletja uporablja pri izdelavi parfumov. Nastaja v črevesju kita glavača. Kit jo izloča z žolčem v okolico, zato jo najdejo tudi prosto plavajočo na gladini morja. Včasih pa se zgodi, kot v tem primeru, da jo najdejo v kitu samem. Ambra, ki so jo našli v kitovem prebavnem traktu, je vredna okoli 500.000 evrov. 

Antonio Fernandez Rodriguez je po opravljeni obdukciji ocenil, da je kit umrl zaradi sepse, ki jo je povzročila prav ambra. Na inštitutu sedaj iščejo kupca za ambro. Sredstva bi namenili za pomoč žrtvam vulkana, ki je pred dvema letoma izbruhnil na La Palmi in povzročil za več kot 800 milijonov evrov škode. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.