Svet
37 ogledov

V poletni sezoni bodo cestnine na avtocestah v Istri dražje

Cestnina na Hrvaškem Pixsell/Dalibor Urukalović
Cestnine bodo podražili za deset odstotkov.

Hrvaška bo na avtocestah v Istri bodo med 1. junijem in 30. septembrom zvišala cestnine za deset odstotkov. Zdaj vozniki osebnega avtomobila za 77 kilometrov med Umagom in Puljem plačajo 5, 60 evra, po podražitvi pa bo cestnina znašala 6,16 evra. 

"Ne glede na zvišanje prometa, ki ga imamo, so stroški zaradi DDV povzročili znižanje prihodkov, ki jih potrebujemo za kritje stroškov, nastalih pri vzdrževanju infrastrukture. Med poletnimi meseci so ti zaradi večjega prometa občutno višji," je dejal direktor Bina-Istre za upravljanje in vzdrževanje Christian Santaleza, poroča Glas Istre.

Manjši priliv v svojo blagajno je podjetje pripisalo septembrski uveljavitvi davka na dodano vrednost (DDV) tudi na znesek cestnine. Takrat koncesionarji v Istri niso zvišali cene uporabe avtocest, za katere skrbijo.

Avtocesta od Rogovićev do Učke

S poletnim zvišanjem cestnine bodo zagotovili finančno stabilnost do konca leta, kar je tudi predpogoj za nadaljevanje gradnje avtocestne mreže v hrvaški Istri, je še dejal Santaleza.

Med drugim načrtujejo, da bodo avtocesto čim prej izgradili od vozlišča Rogovići do vhoda v predor Učka z istrske strani, kar predstavlja približno 35 kilometrov.

dežurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • benč 17:09 28.maj 2015.

    Pač bol počasi prihajamo k pameti!

  • benč 17:07 28.maj 2015.

    Naj kar dražijo! Njihovo morje je tako ali tako med naj dražjimi. Bomo pa še raje šli v Španijo ali Grčijo, kjer je bistveno ceneje!

  • zdrej 12:41 28.maj 2015.

    Ja in kaj, pri vinjetah niso? No razen Nemčije.