Svet
13 ogledov

V poplavah na Mauritiusu 11 mrtvih

Poplave na Mauritiusu Reuters
Zaradi bliskovitega naraščanja vodostajev so imeli prebivalci le malo časa za umik.

Afriški otok Mauritius je v minulih dneh zajelo močno deževje in posledično poplave, v katerih je življenje izgubilo najmanj 11 ljudi. Vodostaji so v nedeljo bliskovito narasli in s seboj odnesli celotne dele te med turisti priljubljene otoške državice, tamkajšnji prebivalci pa so imeli le malo časa za umik na varno.

Najhuje je v glavnem mestu Port Louis, kjer je najmanj osem ljudi utonilo, potem ko je voda nenadoma zalila podzemne prostore, kot so garažne hiše in podhodi za pešce. V mestu je po poročanju britanskega BBC nastala zmeda, na cestah so voda, blato in podrta drevesa, vrsta prometnih zamaškov pa je povsem paralizirala središče mesta.

Na današnji velikonočni ponedeljek so oblasti razglasile dan žalovanja za žrtvami poplav. Predsednik vlade Navin Rangoolam je v nagovoru na državnem radiu ocenil, da je država žrtev posledic podnebnih sprememb.

Po navedbah vremenoslovcev je v manj kot uri padlo 152 milimetrov dežja, zaenkrat pa ne kaže, da bo dež kmalu ponehal.

Mauritius leži ob vzhodni obali Afrike ter s svojimi peščenimi plažami in turkiznim morjem velja za raj za turiste. Vsako leto ga obišče več sto tisoč obiskovalcev z vsega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.