Svet
67 ogledov

V poroko pri 11 letih

nevesta Shutterstock
Družine tudi prilagajajo podatke o starosti svojih otrok, da se lahko poročijo.

Tretjina porok v turških vzhodnih in jugovzhodnih provincah vključuje zelo mlade neveste, velik delež pa je celo mlajših od 15 let, je pokazala tamkajšnja študija nevladne organizacije Kamer, ki si prizadeva za izboljšanje razmer in pravic žensk.

Raziskavo, v kateri so se pogovarjali s 60 tisoč ženskami iz 23 provinc, so izvedli, potem ko je javnost pretresla novica o tragični smrti še ene otroške neveste v provinci Siirt, potem ko je pri komaj 15 letih rodila drugega otroka.

Pozivajo k ozaveščanju

Med ženskami, vključenimi v raziskavo, jih je bilo v zadnjih desetih letih skoraj pet tisoč poročenih med 16. in 17. letom, dobrih dva tisoč med 13. in 15. letom, 54 pa se jih je poročilo, ko so bile stare komaj 12 let ali manj.

"Družina, ki svojega otroka poroči pri 11 letih, človek, ki se s tem otrokom poroči in ki mu pri teh letih da otroka, – to so stvari, mimo katerih ne moremo," poudarja Esra Gürcan iz organizacije Kamer in poziva, da je treba čim prej vložiti vse napore, da se poveča ozaveščenost glede problematike otroških nevest. "Preventivni ukrepi morajo biti sprejeti v vsaki provinci, okrožju in vasi," poziva Gürcanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.