Svet
10 ogledov

V prednosti je opozicijska levica

Praga Shutterstock
Na regionalnih volitvah na Češkem je po preštetju glasovnic s treh četrtin volišč v prednosti opozicijska levica.

Socialdemokrati, ki so volitve označili za glasovanje o varčevalni politiki vlade, so namreč dobili dobrih 24 odstotkov glasov. Demokratska državljanska stranka (ODS) premiera Petra Nečasa je zmagala le v Plznu. Dober rezultat pa so dosegli komunisti (KSCM), ki so dobili skoraj 21 odstotkov glasov. V regiji Usti blizu meje z Nemčijo so postali celo najmočnejša politična sila.

Volilna udeležba pa je bila zelo nizka, le 36-odstotna.

Volitve so potekale v 13 od 14 pokrajin - izjema je prestolnica Praga, kjer so volivci o lokalnih oblasteh odločali na volitvah pred dvema letoma. Hkrati so potekale tudi senatne volitve in tudi na teh je v predbosti levica.

V senci afer in krize

Dogajanje pred volitvami je zasenčil niz korupcijskih afer. V minulih mesecih in tednih so zaradi tega aretirali več vidnih politikov in javnih uslužbencev, tako z levice kot desnice.

Sicer pa je predvolilno dogajanje zasenčila debata o vladnih finančnih ukrepih. Nečasova vlada namerava v letu 2013 proračunski primanjkljaj spraviti pod tri odstotke BDP, za kar bo treba sprejeti še en paket varčevalnih ukrepov. Ker pa šest poslancev ODS nasprotuje dvigu davkov, za zdaj ni jasno, ali bo vladi to uspelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.