Svet
15684 ogledov

V predoru se je zrušil 2,5 tone težek del stropa

Predor v Italiji Profimedia
Več kot 200 predorov v Italiji je potencialno nevarnih.

Več kot 200 predorov na italijanskem avtocestnem omrežju je potencialno nevarnih, kaže notranje poročilo ministrstva za promet zahodne slovenske sosede, ki ga je pridobilo več medijev. Poročilo le še krepi zaskrbljenost glede varnosti avtocestnih objektov v Italiji, ki se je dodatno okrepila po zrušenju viadukta Morandi v Genovi avgusta 2018.

Ne ustrezajo zahtevam EU

Predori, ki jih navaja poročilo, ne ustrezajo zahtevam direktive EU o minimalnih varnostnih zahtevah za predore na čezevropskem cestnem omrežju. Med ključnimi pomanjkljivostmi so preslaba osvetljenost, odsotnost servisnih poti ali pa neprimerna vodotesnost lupine, navaja poročilo.

Po pisanju rimskega časnika La Repubblica je ministrstvo za promet poročilo pripravilo in avtocestnim operaterjem ter servisnim službam razposlalo v začetku novembra.

V predoru se je zrušil 2,5 tone težek del stropa

Eden od predorov, ki ga izpostavlja poročilo, je tudi Berte na avtocesti med največjim italijanskim pristaniščem Genova ob Ligurskem morju in krajem Gravellona Toce v deželi Piemont.

Predor v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

V tem predoru se je 30. decembra zrušil 2,5 tone težek del stropa, k sreči pa ni zadel nobenega vozila. Preiskovalci tega primera si pri svojem delu pomagajo tudi z dognanji poročila prometnega ministrstva.

105 do 200 potencialo nevarnih

Ne omenjeno ministrstvo ne družba Autostrade per l'Italia, ki je prek koncerna Atlantia v večinski lasti družine Benetton in je pristojen za vzdrževanje 105 od 200 potencialno nevarnih predorov, se sicer nista odzvali na prošnje medijev po komentarju izsledkov poročila.

Varnost avtocestnega omrežja močno skrbi Italijane vse od zrušenja viadukta Morandi v Genovi avgusta 2018, s katerim je upravljala prav družba Autostrade per l'Italia. V tej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • user57 18:25 12.januar 2020.

    Profili privlačnih deklet, ki nimajo nič proti prijateljevanju -2020 TOP-> getbadgirl. com

  • matermila 15:39 12.januar 2020.

    Slišati je,da se je Kolektor že pritožil,čeprav še ni razpisa za sanacijo.