Svet
14 ogledov

V pričakovanju najhujšega

1/11
Žurnal24 main
Premierka Queenslanda Anna Bligh trdi, da je v mestu Brisbane, kjer živi dva milijona ljudi, zaradi poplavnih voda ogroženih najmanj 20 tisoč domov. Število žrtev se je povzpelo na deset.
Fotografije poplavljenega mesta si oglejte TUKAJ.

Središče tretjega največjega avstralskega mesta Brisbane spominja na mesto duhov. Oblasti so že odklopile elektriko, redki, ki niso zapustili mesta, pa so se dobesedno zabarikadirali v svoje domove. Mesto Ipswich, ki leži le nekaj kilometrov zahodno od Brisbana, naj bi že poplavilo. Tamkajšnji prebivalci situacijo opisujejo kot “popolni kaos“. Reševalci se pripravljalo na grozljiv dan, saj jih čaka iskanje pogrešanih v nemogočih razmerah, poroča BBC.

"Evakuirajo celotna mesta, počasi že tudi predmestja Brisbana, potekajo pa tudi obsežne akcije pogrešanih. Vojska s pomočjo vojaških helikopterjev black hawk išče preživele," nam je včeraj zaupala Slovenka Špelo Luzar, ki živi v Avstraliji. Več si preberite TUKAJ.

Črna napoved
Gladina vode v mestu Brisbane naj bi dosegla najvišjo točko v četrtek dopoldan, medtem ko naj bi začela upadati šele v soboto. Vremenoslovci za naslednje dni napovedujejo nove padavine, zaradi česar naj bi poplavilo še sosednji New South Wales. Gladina reke Clarence naj bi se dvignila za grozljivih sedem metrov.

Število pogrešanih močno narašča
Število smrtnih žrtev zaradi poplav v Queenslandu se je povzpelo na deset, premierka Anna Bligh pa navaja, da se je število pogrešanih močno povzpelo. "Policija in reševalci pospešeno iščejo več kot 90 pogrešanih," je dejala v izjavi za medije. "Gre za posameznike, s katerimi družine nikakor ne morejo vzpostaviti stika," dodaja.

"Edina dobra novica je, da je dež prenehal, nebo se je razjasnilo, kar nam je omogočilo organizacijo in napotitev velikega števila reševalnih ekip na najbolj prizadeta območja. Reševalce tako čaka grozljivo iskanje trupel pogrešanih,"
je poudarila in dodala: "Mislim, da nas bo rezultat iskanja šokiral."

Močan udarec gospodarstvu
Kakor smo poročali, so v torek hudourniki v mestu Toowoomba vzeli devet življenj. Po poročanju medijev je nad mesto po 36 urah nenehnega dežja brez vnaprejšnjih opozoril prišel hudournik v obliki osem metrov visokega vodnega zidu, ki so ga oblasti v Avstraliji označile za "celinski cunami".

Avstralski mediji poročajo, da so najhujše poplave v zadnjih letih popolnoma ohromile premogovniški sistem, žitna polja so poplavljena in strokovnjaki predvidevajo, da naj bi se zaradi tega cena žita na svetovnih trgih še zvišala. Po zadnjih podatkih je prizadet tudi avstralski turizem. Nekateri ocenjujejo, da naj bi dosedanja škoda znašala okoli 13 milijard dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.