Svet
6 ogledov

V priporu še najmanj 48 ur

Juliana Assangea so odpeljali nazaj v samico, kjer bo počakal na odločitev sodni Žurnal24 main
Potem ko je sodnik določil višino varščine za Juliana Assangea, so se tožilci na odločitev pritožili. Assange bo tako v priporu še najmanj 48 ur.
Svet pozivam, naj moje delo in moje ljudi zaščiti pred nezakonitimi in nemoralnimi napadi.
Julian Assange

Tožilstvo se je po pričakovanju pritožilo. Sodnik mora tako v naslednjih 48 urah odločiti o njihovi pritožbi, kar pomeni, da Assange v tem času ostaja v priporu. Popoldne je sicer sodnik določil varščino, ki znaša nekaj več kot 281 tisoč evrov.

Assangeu bodo ob morebitni izpustitvi proti varščini odvzeli potni list in mu namestili napravo za elektronski nadzor gibanja. Prav tako naj bi se moral vsak dan zglasiti na policijski postaji.

Assange: "Obsodbe so nesmiselne"
Ustanovitelj WikiLeaksa v izjavi, ki jo je podal svoji materi Christine Assange, navaja: "Moje obsodbe so nesmiselne. Ostal bom zvest idealom, ki jih izražam že vse življenje. Zadnji dogodki jih ne bodo spodkopali. Proces je le še povečal moje prepričanje, da so načela resnična in pravilna. Vsi smo vedeli, da so podjetja Visa, Mastercard, PayPal in druga instrumenti ameriške zunanje politike."

Juliana Assangea, ki trdi, da je nedolžen in da gre za gonjo proti njemu zaradi objave četrt milijona ameriških diplomatskih depeš, naj bi danes pred sodnikom zastopal ugledni britansko-avstralski odvetnik Geoffrey Robertson, ki velja za strokovnjaka na področju človekovih pravic.

Assange izročitvi Švedski nasprotuje, ker se boji, da bi ga ta izročila ZDA, kjer preiskujejo objavo zaupnih ameriških dokumentov na spletni strani WikiLeaks in so ga zaradi razkritij že označili za državnega sovražnika. Sodni proces v Londonu bi sicer lahko trajal več tednov ali celo mesecev.

Na zaslišanju prejšnji torek je sodišče zavrnilo plačilo varščine za Assangea in vztrajalo pri priporu do 14. decembra, češ da v nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da bi pobegnil. Assangeu posilstvo očitata dve ženski, švedsko tožilstvo pa doslej še ni izdalo obtožnice proti njemu, temveč želijo zaradi suma spolnega nasilja z njim le opraviti pogovor.

Plačilo ponudil tudi Moore
Že v ponedeljek so Assangea v londonskem zaporu obiskali njegovi odvetniki, iz Avstralije pa je priletela njegova mati Christine Assange. Plačilo varščine naj bi ponudil tudi kontroverzni režiser Michael Moore, kar so pred njim že storili režiser Ken Loach, novinar John Pilger in starleta Jemima Khan.

Slavni v dvorani
Na sodišču so ga med drugimi podpirali režiser Ken Loach, dedinja Jemima Khan in aktivistka Bianca Jagger. Podporo Assangeu je izrekla tudi množica protestnikov, ki pred sodiščem zahteva izpustitev 39-letnika. V prvih vrstah sta med drugim gejevski aktivist Peter Tatchell in Lindsey German iz organizacije Stop the War. Na plakatih protestnikov je mogoče prebrati tudi "Švedska, lutka v rokah ZDA".

Minuli konec tedna so se sicer znova pojavljale tudi špekulacije, da bi lahko njegovo izročitev zahtevale tudi ZDA, vendar pa je po poročanju časnika zelo malo verjetno, da bi se kaj takega zgodilo ob današnjem zaslišanju, ki naj bi potekalo popoldne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.