Svet
28 ogledov

V prostitucijo, da bi rešila hčerko

Plačevanje spolnih uslug. Shutterstock
Beograjčanka Svetlana je rešila svojo hčerko iz prostitucije tako, da se je sama podala v ta posel. Kako ji je uspelo hčerko, ki je zvodniku prinašala dober zaslužek, izviti iz krempljev prostitucije, je zaupala Ivanu Lazareviću, ki je njeno zgodbo zapisal v knjigi Prostitucija skozi čas.

"Moral sem zebeležiti surovo in žalostno zgodbo mame in njene hčerke, ki je bila sicer uzoren otrok, kako je zašla v prostitucijo," je dejal beograjski pisatelj. Bralcem tako želi sporočiti, da lahko hčerke in sinovi, ki v otroštvu staršem nikoli niso delali težav, hitro skrenejo s prave poti.

Lazarević je Svetlano spoznal po naključju, ko se je na njeno podjetje obrnil za svoj posel. Ko ji je dejal, da piše knjigo o prostituciji, se je ženski takoj odprla duša in začela mu pripovedovati svojo pretresljivo zgodbo, poroča vecernji.hr.

Sumljiv dober zaslužek hčerke

Začelo se je tako, da je Svetlanina hčer Zorana ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja iz manjšega mesta na jugu Srbije šla študirat v Beograd. V drugem letniku fakultete jo je v Beograd prišla obiskat mama in hčer jo je pričakala v velikem slogu.

"Čakala me je na postaji s šopkom rož in taksijem. Rekla mi je, da dela v dveh kavarnah," se je izpovedala Svetlana. Nato pa je sledilo obdobje, ko je od hčerke dobila vse manj klicev. Začela je sumiti, da se s hčerko nekaj dogaja in nekako ji je uspelo iz nje izsiliti priznanje, da dela v agenciji za poslovno druženje kot sekretarka. Nato je kot otrok začela jokati, mati pa se ni predala in začela razmišljati, kako jo rešiti.

"Bila je dober ´material´"

"Bila je dober ´material´, otrok ločenih staršev, sama v neznanem mestu, jezna na očeta, ki je od nje zahteval da izboljša ocene, drugače ji ne bo pošiljal več denarja. Nehal je pošiljati denar, a ona je na vsak način hotela ostati," se spominja Svetlana.

Zorano je nato našel nek moški, ki je dejal, da lahko zasluži več denarja in ji je tako ponudil službo v agenciji za poslovno druženje. Sprva je bila sekretarka, ki je spoznala, da lahko kot ´ženska´ zasluži še več.

"Vedela sem, da če zvodnikom prinese veliko denarja, da je bodo izpustili. Kdo bi se odrekel kokoški, ki nosi zlata jajca? Ko sem videla, da razmišlja o tem, da bi zapustila službo, sem ji rekla, da naj zvodniku reče, da so za to zvedeli starši in da je mama v Beogradu. Nato se je vrnila nekaj ur po polnoči. Vsa pretepena," razlaga Svetlana, ki je želela hčer odpeljati na Hrvaško, čim dalj od beograjskih ulic. A Zorana je imela drugačne načrte. Svetlani je sporočila, da gre v Italijo na delo. In to z ponarejenim potnim listom.

Zgodba s srečnim koncem

Za Svetlano so se nato začela mučna leta. Po hčerki je izgubila še družino in podjetje. Da bi prišla na sled hčerki, se je obrnila na organizacijo, ki se ukvarja s preprečevanje trgovine z ljudmi. A ker ni od tam dobila nobenega odziva, se je odločila, da bo poskusila sama.

V časopisu "Halo, oglasi" je v rubkriki prostih delovnih mest našla oglas, v katerem so iskali sekretarko za delo v agenciji za poslovno druženje. Dobila je zaposlitev in organizirala sestanke z dekleti. Ko pa je neke noči uspela odkriti, da jim je policija nastavila past in za las rešila ženske pred zaporom, lastniku podjetja Vladu pa posel, je izkoristila priložnost in stopila do Vlada.

Povedala mu je, zakaj dela v njegovem podjetju in v zahvalo ji je poiskal njeno hčerko. Svetlana je prepričana, da je njena zgodba lahko dobro opozorilo za starše, da lahko tudi njihov otrok zabrede v takšne težave.

Komentarjev 1
  • JackD 15:09 02.oktober 2011.

    A je ta članek napisal isti beograjčan kot tisto knjigo? "uzoren otro, da je bodo izpustili, z ponarejenim potnimlistom" sramota !!