Svet
13 ogledov

V protestih sedem mrtvih

Razmere so še vedno napete tako v Jemnu in Barhajnu kot tudi v Siriji. (Foto: Re Žurnal24 main
V včerajšnjih protestih v Jemnu je umrlo sedem ljudi. Varnostne sile so streljale na protestnike, uporabile solzivec in vodne topove.

Število mrtvih po sobotnih protivladnih protestih v Jemnu se je povzpelo na sedem, potem ko sta za posledicami strelnih ran, ki sta jih dobila med zborovanjem v južnem pristaniškem mestu Aden, danes umrla še dva moška.

Po navedbah očividcev v Adnu so ostrostrelci s strehe zgradb streljali na demonstrante, ki so protestirali proti dolgoletnemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu. Ta je na oblasti že 32 let.

Med samimi protesti je bilo ubitih pet ljudi – dva v prestolnici Sana, dva v Adnu in 12-letni deček v Mukali na jugovzhodu države. Varnostne sile so, da bi razgnale protestnike, uporabile solzivec, vodne topove in prave naboje.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je obsodil "prekomerno uporabo sile" proti mirobljubnim demonstrantom in jemenske oblasti pozval, naj se vzdržijo nasilja. Tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je obsodila najnovejše brutalno zatrtje protestov v Jemnu, v katerem je od začetka protivladnih demonstracij sredi februarja umrlo že okoli 40 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.