Svet
1549 ogledov

V Pulju na pomoč priskočil sokol

sokol Pixabay
V Pulju so nezadovoljni zaradi jat škorcev.

Na stotine škorcev je izbralo lipe v puljskih Giardinih. Domačine motijo zaradi hrupa in svojih iztrebkov v najbolj obiskanem delu mestnega jedra, zato so se mestne oblasti odločile,  da na pomoč pokličejo sokolarja iz Zagreba, poroča portal 24sata.

Bojan Zidarić, veterinar in svetovalec za zaščito živali, socialne pomoči in združenja pri Mestni občini Pulj, je povedal, da so po prvem tednu rezultati že vidni in da je škorcev vse manj. Občasni preleti ptic ujed škorce presenetijo, zato naj bi ti poiskali drugo zavetišče.

''Najeli smo sokolarja, ker imamo v Pulju že leta težave s škorci. Tista mikrolokacija v samem centru je kot nalašč za prenočevanje in hranjenje. Jeseni rade jedo plodove palm, decembra pa se preselijo južneje,'' je pojasnil Zidarić. Mestne oblasti so ptice skušale pregnati z zvočniki, a neuspešno.

Kiki in Đurđa po prvem tednu z že vidnimi rezultati

Sokola, najeta za misijo "škorci", se imenujeta Kiki in Đurđa. Prve dni sta se uvajala na mestno razsvetljavo, sedaj pa že opravljata svoje delo. Sokolar ju bo ponovno obiskal čez tri tedne. ''Gre za to, da nimamo stalne aktivnosti sokolarja, ker bi se škorci navadili. Te ptice so v jatah in bodo brez problema celo žrtvovale nekaj osebkov, da bi preživele na določenem terenu,'' je dejal Zidarić.

''S svojim videzom so jih tokrat prestrašili in jim dali 'šok terapijo'. Nekatere jate so pobegnile, druge so ostale. Škorci znajo celo poslati 'skavta', da druge obvesti, če so v bližini plenilci,'' je opisal puljski veterinar.

Sokolar iz Zagreba se s svojo dejavnostjo ukvarja že po družinski tradiciji. ''Družinsko se ukvarjamo z vzrejo ptic ujed, zaradi pomoči na kmetijskih površinah in biološkega ravnovesja. Tokrat smo bili prvič najeti za center mesta. Drevesa v Giardinih so bila zelo visoka in gosta. A Kiki, ki so ga izpustili iz šestega nadstropja stavbe in se je takoj lotil dela, se je odlično znašel in sprejel vlogo strašenja škorcev, Đurđa pa mu je dala vso glasno podporo,'' je dejal zagrebški sokolar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.