Svet
9 ogledov

V raciji na Kosovu prijetih 40 skrajnežev

policija kosovo reuters Žurnal24 main
Na Kosovu so aretirali 40 ljudi, ki so osumljeni sodelovanja z islamskimi skrajneži v Iraku in Siriji.

Največjo tovrstno operacijo na Kosovu so izvedli zgodaj davi na okoli 60 lokacijah, vključno z improviziranimi mošejami, v katerih naj bi borce novačili. Poleg aretiranih, ki jih sumijo sodelovanja na strani Islamske države in skupine Al Nusra, so zasegli eksplozivne naprave, orožje in strelivo.

Racije so izvedli po večmesečni preiskavi, katere cilj je izkoreniniti domnevne islamistične mreže na Kosovu, operacije pa še nadaljujejo. Aretacije je že pozdravila kosovska predsednica Atifete Jahjaga, pri čemer je vztrajala, da Kosovo ne bo zatočišče za teroriste.

Po navedbah vira v kosovski obveščevalni službi naj bi se islamskim borcem v Siriji ali Iraku doslej pridružilo med 100 in 200 Kosovcev. Po podatkih policije jih je doslej v Siriji oz. Iraku umrlo najmanj 16, med njimi prejšnji teden 18-letnik z vzhoda države.

Na Kosovu so že junija aretirali tri ljudi, ki jih sumijo vzpostavljanja teroristične organizacije. Mediji so namigovali, da je trojico rekrutirala Islamska država. Aretirali so jih, ko so se vrnili na Kosovo, kjer so obveščevalci prestregli njihove komunikacije in izvedeli za načrte samomorilskih napadov na javnih mestih.

Na Kosovu je večina izmed 1,7 milijona prebivalcev muslimanov, a ima religija v javnem življenju le majhno vlogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.