Svet
201 ogledov

V Rdečem morju nov napad na trgovsko ladjo

Hutiji Rdeče morje Epa
Grška ladja za prevoz razsutega tovora je bila ob obali Jemna tarča raketnega napada. Odgovornost so že prevzeli jemenski hutiji.

"Ladja za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod malteško zastavo in je v lasti Grčije, je bila med prečkanjem južnega dela Rdečega morja zadeta z raketo," je sporočila britanska družba Ambrey. Dodali so, da se je ladja, ki je bila namenjena proti Sueškemu prekopu, po napadu preusmerila proti pristanišču.

Glede na navedbe virov v grški vladi je ladja s 24-člansko posadko utrpela določeno škodo, a je lahko nadaljevala plovbo. Poškodovanih ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hutiji zaostrujejo napade

Odgovornost za napad so prevzeli jemenski hutiji, ki so dodali, da so ladjo napadi z raketami, potem ko se posadka ni odzvala na svarila. Hutiji v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo.

Jemenski uporniki so v nedeljo na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila, v ponedeljek pa so ob obali Jemna z raketo zadeli ameriško tovorno ladjo. Poročil o poškodovanih in večji škodi sicer ni bilo.

Zahodne zaveznice izvajajo zračne napade

Na napade hutijev so se že minuli konec tedna odzvale oborožene sile Velike Britanije in ZDA, ki so izvedle več zračnih napadov na položaje jemenskih upornikov. Ti pa so odgovorili, da nameravajo kljub posredovanju zahodnih zaveznic nadaljevati napade.

Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili, da je ameriška mornarica na ladji v Arabskem morju blizu obale Somalije zasegla sestavne dele balističnih in manevrirnih raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijem.

"To je prvi zaseg naprednega konvencionalnega orožja, ki ga Iran dobavlja hutijem, od začetka napadov na trgovske ladje novembra 2023. Prva analiza kaže, da so hutiji enako orožje uporabili za napade na trgovske ladje, ki plujejo po Rdečem morju," je zapisano v poročilu Centcoma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 02:52 17.januar 2024.

    Dokler EU podpira židovski genocid nad Palestinci, so državljani in gospodarstvo EU legitimna tarča Palestincev in njihovih zaveznikov. Tako gre to v totalni vojni.

  • Ender3 00:37 17.januar 2024.

    Cca 17% svetovne ekonomske poti gre preko Rdečega morja..Če se bodo stvari zaostrovale po to nov povod za dvig cen energentov.