Svet
25 ogledov

V Rimu o pedofiliji v Cerkvi

pozor, otroci, zadaj leti duhovnik Reuters
V Rimu se je danes začel štiridnevni simpozij o preprečevanju in odkrivanju spolnih zlorab mladoletnikov v vrstah katoliških duhovnikov. Srečanje z naslovom K ozdravljenju in obnovi gosti jezuitska Gregorijanska univerza.

Organizatorji pravijo, da je cilj simpozija razprava o temah, povezanih s škandali o spolnih zlorabah, ki so zadnja leta pretresli Katoliško cerkev v številnih državah, od ZDA in Brazilije do Irske, Belgije, Nizozemske in Nemčije – domovine papeža Benedikta XVI.

Simpozij poteka v luči kritik na račun ravnanja Vatikana v primerih zlorab. Številne škofije po svetu se soočajo s plazom tožb žrtev spolnih zlorab ali skupin, ki jih zastopajo.

Maja se izteče rok, ki ga je Vatikan določil škofom, do katerega morajo pripraviti ustrezne postopke za pomoč žrtvam zlorab in izobraževanje o zaščiti mladoletnikov.

Simpozij brez konkretnih odgovorov in brez rešitev

Srečanja se med drugim udeležujejo Marie Collins, irska žrtev zlorab, ki je glasno kritizirala Vatikan zaradi njegovega odziva na zlorabe, monsignor Charles Scicluna, glavni vatikanski tožilec za spolne zlorabe, ter škofi iz Brazilije, Mehike in Filipinov – treh največjih katoliških držav. Skupno na simpoziju sodelujejo cerkveni predstavniki iz stotih držav in vodje 33 cerkvenih redov.

Papež je udeležence simpozija danes pozval k "globoki prenovi" v Katoliški cerkvi. Kot je poudaril, bi morali cerkveni voditelji po vsej Cerkvi promovirati učinkovito zaščito in podporo žrtvam zlorab. Otrokom bi bilo z vsemi močmi treba pomagati k človeški in duhovni rasti, je še izpostavil papež, kot so sporočili iz Vatikana.

V okviru simpozija, ki poteka za zaprtimi vrati, naj bi tudi vzpostavili center za boj proti zlorabam otrok s strani duhovščine v Nemčiji, cerkveni voditelji pa naj bi na njem tudi molili za odpuščanje. A združenja žrtev duhovniških zlorab so na račun simpozija že izrekla ostre kritike, saj gre po njihovem mnenju zgolj za marketinški dogodek.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 13:14 07.februar 2012.

    Hja en simpozij in stvar urejena ! Bog je pa res vsemogočen! Golazen črna da golazen !

  • Realist 00:23 07.februar 2012.

    kaj dela ta cerkev=