Svet
14 ogledov

V Rimu o ukrepih, v Atenah nova vlada

Evro Reuters
Italijanski senat je sprejel zakon o stabilnosti in dopolnilo z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. V Grčiji pa je prisegla nova vlada.

Italijanski senat je danes glasoval o zakonu o stabilnosti in dopolnilu z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU.

Senat je zakon sprejel s 156 glasovi za, proti je glasovalo 12 senatorjev. Opozicija se glasovanja ni udeležila, da bi s tem izrazila nasprotovanje, obenem pa ne želi ovirati procesa, ki naj bi vodil v Berlusconijev odstop.

V senatne klopi je danes prvič sedel tudi najresnejši kandidat za predsednika tehnične vlade Mario Monti, ki ga je italijanski predsednik Giorgio Napolitano v sredo imenoval za dosmrtnega senatorja.

Po potrditvi zakona o stabilnosti in varčevalnih ukrepih v senatu bo razpravo še danes zvečer začela proračunska komisija poslanske zbornice, ki naj bi o ukrepih odločala v soboto, nato pa se bo vlada premierja Silvia Berlusconija poslovila in jo bo nasledila tehnična vlada.

Protikrizni paket med drugim vsebuje zvišanje upokojitvene starosti na 67 let za vse zaposlene od leta 2026 dalje, privatizacijo lokalnih javnih služb, liberalizacijo nekaterih poklicev, kamor spada odprava najnižjih tarif za odvetnike, spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v prvih treh letih in podobno.

Rehn čaka na odgovore

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je sicer v četrtek ocenil, da ukrepi niso dovolj podrobno pojasnjeni, kar pomeni precej resno tveganje za njihovo izvedbo. Izrazil je pričakovanje, da bo iz Rima kmalu dobil podrobne odgovore na svojih 39 vprašanj glede italijanskih zavez.

Grčija z novo vlado

V dolžniški krizi najbolj prizadeti Grčiji so doesgli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki jo bo do predčasnih volitev vodil nekdanji bankir Lukas Papademos. Po več tednov trajajoči vladni krizi, ki je pretresala Grčijo, številni upajo, da bo ta finančni strokovnjak popeljal Grčijo iz krize.

Finančno ministrstvo bo še naprej vodil Evangelos Venizelos, ki bo prevzel tudi dolžnosti podpredsednika vlade. Nova vlada je slovesno zaprisegla nekaj po 15. uri. Vlado sestavljajo člani dveh največjih grških strank, v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije, ter manjše desne stranke Laos. Slednja je tako v vladi prvič od obnove demokracije po padcu vojaške diktature leta 1974.

Novi zunanji minister bo nekdanji evropski komisar za okolje Stavros Dimas iz vrst konservativcev, iz vrst konservativcev pa prihaja tudi novi obrambni minister Dimitris Avramopulos. Svoje položaje je sicer ohranilo trinajst dosedanjih socialističnih ministrov, Laosu pa je pripadel položaj ministra za infrastrukturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.