Svet
13 ogledov

V Rimu vozijo na par-nepar

Izpuh Žurnal24 main
V Rimu od danes avtomobili vozijo po posebnem sistemu: en dan bodo lahko vozili le avtomobili z lihimi števili na registrskih tablicah, naslednji dan pa s sodimi števili.

Vožnja na par-nepar zveni še kako znano: pred dobrimi 30 leti je tak sistem veljal v nekdanji Jugoslaviji. Vendar pa je ozadje te novosti v Rimu drugačno. Če je bila pred desetletji pri nas vzrok kriza in pomanjkanja bencina, so se v sosednji prestolnici za to odločili  zaradi velike onesnaženosti zraka.

Ukrep so rimske mestne oblasti sprejele, potem ko so stopnje smoga v zraku v zadnjih dneh vsak dan prekoračile dovoljene vrednosti.

Eni za, drugi proti

"Omejevanje zasebnega prometa je resda resen, a nujno potreben ukrep, da se zaščiti javno zdravje," je dejal rimski župan Gianni Alemanno. Njegovo iniciativo pa so pozdravile predvsem organizacije za varovanje okolja.

Združenja avtomobilistov pa so medtem ukrep ostro kritizirala. Predstavniki združenj so poudarili, da obstajajo drugi načini za boj proti onesnaževanju zraka in da se lahko ta problem v mestih rešuje samo s strukturnimi ukrepi.

Komentarjev 1
  • astibo8020 23:45 17.januar 2014.

    Včasih je bilo tako pri nas , pa se še vedno nekateri zgraženi.