Svet
12 ogledov

V rokah skrajnežev 41 delavcev

francozi mali Reuters
Pripadniki teroristične mreže Al Kaida iz Malija so napadli plinsko polje britanske naftne družbe BP v Alžiriji. Pri tem so bili trije ljudje ubiti, 41 tujcev pa so napadalci ugrabili.

Gre za prvi povračilni napad zaradi sodelovanja Francije v spopadih v Maliju, ki ga je podprl tudi Zahod.

Alžirski državni mediji so poročali, da je bilo v napadu na plinsko polje v saharski puščavi, 1300 kilometrov jugovzhodno od Alžira, poleg tega ranjenih šest ljudi. Eden od ubitih je bil po poročanju alžirskih medijev državljan Velike Britanije.

Islamisti so za mavretansko tiskovno agencijo povedali, da so ugrabili 41 tujih državljanov, od tega sedem Američanov in več francoskih, britanskih in japonskih državljanov. Med ugrabljenimi naj bi bil tudi Irec, zahodni viri v Alžiriji pa govorijo o britanskih, norveških in japonskih državljanih, medtem ko je poslanec vladajoče Nacionalne osvobodilne fronte dejal, da so bili ugrabljeni Francoz in štirje Japonci. V zameno za ugrabljene skrajneži zahtevajo izpustitev 100 islamistov, ki so zaprti v Alžiriji. Alžirija je sporočila, da se s skrajneži ne pogaja. Neimenovani zahodni diplomat pa je dejal, da je alžirska vojska že začela operacijo za rešitev talcev.

BP je zaenkrat le potrdil, da je danes zjutraj na plinskem polju In Amenas prišlo do "varnostnega incidenta"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.