Svet
12 ogledov

V rudniku umrlo 21 rudarjev

Pretresena žena enega od umrlih rudarjev v kolumbijskem rudniku. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V sredini eksploziji v kolumbijskem rudniku umrlo 21 rudarjev. Do eksplozije je najverjetneje prišlo zaradi povečane koncentracije metana.

Kolumbijske oblasti so sporočile, da je v rudniku premoga v Sardinati na severovzhodu države v sredini eksploziji umrlo 21 rudarjev, šest je bilo ranjenih.
Po prvih ugotovitvah je bila za eksplozijo v rudniku La Preciosa najverjetneje kriva povečana koncentracija metana.

Nesreča se je zgodila v času izmene, v trenutku eksplozije naj bi bilo v rudniku okoli 50 rudarjev. Po navedbah kolumbijskega Rdečega križa je pet rudarjev umrlo ob vhodu v rudnik, reševalci po so doslej iz rudnika potegnili dve trupli, še 14 jih ostaja pod zemljo.

Zaprtje rudnika
Ministrstvo za rudarstvo in energijo je odločilo, da bodo rudnik začasno zaprli, kljub zagotovilom predstavnika kolumbijskega inštituta za geologijo in rudarstvo Edgarja Fabiana Moralesa, da je rudnik izpolnjeval vse varnostne zahteve. Kraj nesreče bo obiskal tudi pristojni minister Carlos Rodado in se srečal s svojci.

Na Novi Zelandiji rudarji umrli takoj
Medtem so v javnost prišle podrobnosti o podobni nesreči v premogovniku Pike River na Novi Zelandiji, kjer je novembra lani v eksploziji zaradi metana 150 metrov pod zemljo umrlo 29 rudarjev, dva pa sta se uspela rešiti.

Kar pet dni so se svojci rudarjev oklepali upanja, da bi rudarje rešili, a v rudniku je odjeknila še ena eksplozija in upanja za preživetje rudarjev ni bilo več.

Vodja mrliških oglednikov Neil MacLean je javnosti sporočil, da je vseh 29 rudarjev "umrlo bodisi neposredno ob prvi eksploziji oziroma v zelo kratkem času po njej". Pojasnil je še, da so rudarji umrli zaradi opeklin in pretresa možganov, ki jih je povzročila silovita eksplozija, ali zaradi zadušitve s strupenimi plini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.