Svet
7 ogledov

V Rusijo prispela pomoč ZDA

ZDA so Rusiji poslale pomoč v vrednosti 3,45 milijona evrov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
ZDA so poslale opremo za pomoč pri gašenju požarov, ki še vedno divjajo v Rusiji. Medtem pa se požari v okolici Moskve umirjajo.

V Rusijo sta prispeli ameriški letali z opremo za pomoč pri gašenju požarov. Oprema je vredna 3,45 milijonov evrov, med drugim pa gre za črpalke in zaščitna oblačila za gasilce. Predsednik Barack Obama je ruskemu kolegu Dmitriju Medvedjevu izrazil sožalje zaradi izgub v požarih in oznanil, da bo ZDA Rusiji pomagala po vseh svojih močeh.

ZDA so ruskemu Rdečemu križu podarile še 38 tisoč evrov, s katerimi bodo pripomogli k nakupu oblačil, hrane in številnih drugih reči za žrtve požarov. Predstavnik Bele hiše Philip Crowley je dejal:  "Ruskemu narodu želimo pomagati. Varujemo jim hrbet v njihovi borbi z nevarnim ognjem." Dodal je, da so že začeli z akcijami, v katerih "skušajo podpreti junaške napore ruskih gasilcev, ki se trudijo ogenj spraviti pod nadzor."

Število požarov se je prepolovilo
Medtem pa se je število požarov blizu ruske prestolnice skoraj prepolovilo, ogenj pa tudi drugod po Rusiji divja na vse manjših površinah. Ruske oblasti upajo, da se bliža konec požarov, ki so po zahodni in osrednji Rusiji pustošili več tednov. V ruski prestolnici po padavinah ni več smoga, v katerem se je Moskva dušila v začetku tedna, je pa v zraku še vedno vonj po zažganem.

Ognjeni zublji po besedah ruskega ministra za civilno zaščito Sergeja Šojguja tudi ne ogrožajo več jedrskih objektov. Podatke o požarih blizu jedrskih objektov in na radioaktivno onesnaženih območjih so ruske oblasti sicer dolgo prikrivale javnosti, sredi tedna pa so po pritiskih okoljevarstvenikov naposled priznale, da gori tudi tam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.