Svet
9 ogledov

V Sarajevu priprli moškega, ki se je boril za IS

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Kot v Bosni in Hercegovini sporoča Državna agencija za preiskave in zaščito, v Sarajevu so priprli moškega, ki se je v Siriji boril v vrstah Islamske države.

Sarajevu je 29-letnega moškega iz Velike Kladuše izročila Turčija; oblasti zoper njega vodijo preiskavo zaradi kaznivega dejanja pridruževanja tujim teorističnim paravojaškim skupinam.

Glede na dostopne informacije se je 29-letni moški od novembra leta 2014 do junija leta 2015 boril na sirskih bojiščih, kjer je sodeloval na strani Islamske države.

Kot še sporočajo bosansko-hercegovske oblasti, prijetje je rezultat dobrega policijskega sodelovanja na nacionalni in mednarodni ravni, zaradi katerega je tudi prišlo do izročitve moškega s strani Turčije, kjer je bil sprva prijet.

Za stopnjevaje boja

Obrambni ministri mednarodne koalicije držav, ki se pod vodstvom ZDA v Siriji in Iraku bori proti skrajni skupni Islamska država, so se medtem na včerjašnjem srečanju v Parizu zavzeli za stopnjevanje boja proti IS, poroča STA.

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je dejal, da bodo koalicijske sile okrepile napade na mesti Raka in Mosul, ki sta postali utrdbi IS, in ju uničili. Dodal je, da je obrambne ministre Iraka in vseh 26 držav, ki sodelujejo v boju, povabil na srečanje v Bruslju, ki bo čez tri tedne. Pri sprejemanju odločitev morajo namreč sodelovati vse države.

Francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian pa je po srečanju s svojimi kolegi iz ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Nizozemske, Italije in Avstralije dejal, da so skupni napori obrodili sadove. "V zadnjih tednih smo videli umik IS. Zdaj je čas, da okrepimo svoje skupne napore in začnemo z bolj povezano kolektivno strategijo," je dodal.

Komentarjev 2
  • Merkava4 19:26 21.januar 2016.

    Če ga dajo na natezalnico in zakurijo pod njim bo odkljukal še vse druge Bosance...

  • Žurnalček 18:00 21.januar 2016.

    Odrezat mu jajca in mir !