Svet
4 ogledov

V Sevastopolu želijo k Rusiji

Ukrajina
1/4
EPA
Medtem ko so v Kijevu razglasili novo vlado, se zaostruje na proruskem polotoku Krim.

Po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča, za katerim je že razpisana mednarodna tiralica, Ukrajina še zdaleč ni enotna. Medtem ko je oblast v prestolnici Kijev praktično prevzela opozicija in imenovala začasno vlado, vzhod države s Sevastopolom na čelu na pomoč kliče mater Rusijo. Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je med protesti že umrla ena oseba, domnevno zaradi srčnega napada.

Množica kakih 20.000 proruskih demonstrantov je konec tedna izkoristila priložnost in iz mestne hiše v Sevastopolu vrgla s strani Kijeva imenovano mestno upravo. Za župana so razglasili ruskega državljana Alekseja Čalija. Po navedbah protestnikov, ki so te dni vztrajali pred mestno hišo, so njihove sanje ponovna priključitev k Rusiji. To naj bi bila usoda vsaj njihovega mesta, če že ne celotnega Krima. Po ulicah Sevastopola se vojaki vozijo v oklepnikih, zbiralo pa se je tudi kakih 3000 prostovoljcev, ki naj bi kmalu začeli z vojaškim urjenjem.

Mesto ima v Ukrajini zelo poseben položaj, saj je bilo pod oblast ukrajinske sovjetske republike umeščeno šele leta 1978, polni dve desetletji po tistem, ko je Nikita Hruščov preostanek Krimskega polotoka prepustil sosednji republiki. Od takrat je po nekaterih ocenah Sevastopol ostal povsem ruski glede na vse parametre, razen imena. Prebivalstvo ni le večinoma rusko govoreče, ampak tudi etnično rusko.

Ruska vojska v pripravljenosti

Dogajanje v Sevastopolu, kjer je že 250 let oporišče ruske mornarice, je eden glavnih razlogov za skrb novih oblasti v Kijevu, katerih prva naloga je ohraniti ozemeljsko celovitost države.

Moskva doslej z izjavami ni nakazala, da bi želela Sevastopol ali Krim znova sprejeti pod svoje okrilje, a ob meji že pripravlja svojo vojsko. Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju tujih agenicij ukazal, da se mora preveriti pripravljenost oboroženih sil na zahodu Rusije.

Poslanec ruske dume Leonid Slucki, ki je ta tedenobiskal Simferopol, je obljubil, da bo Moskva zaščitila v regiji živeče Ruse, zavrnil pa je govorice, da naj bi prebivalcem kmalu začeli deliti ruske potne liste.

Razglašena nova vlada 

Na kijevskem Trgu neodvisnosti oziroma po ukrajinsko Majdanu so medtem sporočili ime novega predsednika vlade, ki jo bo do prihodnjih volitev vodil Arsenij Jatsenjuk. 39-letni nekdanji zunanji minister Ukrajine je sicer predsedujoči stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko.

Začasni predsednik Ukrajine Aleksander Turčinov je nagovoru zbranim dejal, da bo morala vlada sprejeti nepriljubljene ukrepe za odpravo javnega primanjkljaja, obnovitev zaupanja kreditodajalecev in investitorjev ter zagotovitev normalnega življenja v Ukrajini.

Razpuščena zloglasna policijska enota

Začasni notranji minister Arsen Avakov je razpustil protiizgredniško policijsko enoto policije, imenovano Berkut. Enota je postala sinonim za policijsko nasilje na protestih, krivijo pa jo tudi za smrt več kot sto protestnikov. 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:16 28.februar 2014.

    Evo sedaj je vsaj jasno zakaj so šli Rusi normalno čez Kosovo ! Kot že tolikokrat do sedaj , so namesto bratske pomoči Srbom ponudili samo sabljo. Ak važno je da braća ostanu braća, s tem da so eni obožujejo ...prikaži več kljub temu druge , drugi se jim pa kot bratje priključijo samo pri šanku !

  • tangua 16:52 26.februar 2014.

    Slovenija je za to, da se ohrani celovitost Ukrajine, hahaha - izkušnje po razbitju Juge

  • dragec 13:21 26.februar 2014.

    EU, NATO,ZDA, RUSIJA .......so dobesedno sjebali Ukrajino in njeno ljudstvo,manjka še samo državljanska vojna