Svet
26 ogledov

V Severni Koreji so omejili izbiro pričesk

Pričeske v Severni Koreji Reuters
V Severni Koreji imajo ženske na izbiro 18 stilov pričesk, moški pa zgolj 10.

V Severni Koreji ženske s posebno odobrenimi pričeskami "spodbujajo", da z njimi naredijo nekaj za svojo državo, piše Daily Mail. Bizarna kampanja ženske tako na nek način omejuje z izbiro med 18 uradno odobrenimi ženskimi pričeskami. Te so odobrili komunistični uradniki, ki želijo zatreti vpliv iz zahodnih držav. V frizerskih salonih v Pjonjangu tako že visijo slike, na katerih so prikazane odobrene pričeske.

Ob tradicionalni korejski obleki ženske nosijo pričesko z ravnimi lasmi, medtem ko lahko pri bolj zahodnih oblačilih izbirajo med skodranimi pričeskami. Na podlagi pričesk pa lahko ločujejo tudi poročene ženske od samskih. Poročene ženske naj bi tako nosile bolj resne pričeske, samske pa lahko nosijo bolj igrive pričeske. Med igrivimi pričeskami imajo tako na voljo tudi kitke in celo trak.

S pričesko omejeni tudi moški

Omejitev pričesk pa velja tudi za moške, ki imajo na izbiro deset vrst pričesk. Leta 2005 so namreč s pomočjo skrite kamere posneli pet delov oddaje z naslovom "Uredimo si lase v socialističnem slogu". Namen oddaje je bila predvsem promocija kratkih las, ki so lahko počesane nazaj ali pa vstran. Istočasno so se v severnokorejskih medijih pojavili pozivi za bolj urejene pričeske in primerna oblačila.

Moški morajo imeti tako lase krajše od petih centimetrov, striči pa si jih morajo na vsakih 15 dni. Nekaj več svobode imajo starejši moški. Njihova frizura je lahko dolga do sedem centimetrov.

Možne izbire pričesk si lahko pogledate tukaj.

Komentarjev 3
  • ARIES1990 11:21 09.marec 2013.

    Jz bi sam komentiral sliko. Zakaj slika Juzne Koreje med proslavo nove predsednice ,ko pa clanek opisuje Severno Korejo.

  • primorka 16:13 22.februar 2013.

    Bolano !!!

  • kapibara 14:53 22.februar 2013.

    A žeskam so zaukazali tudi, kakšno imajo lahko "ta spodnjo" prizurco, da bo všeč komujar_eliti... ??