Svet
12 ogledov

V Siriji napeto, VS ZN nasilje obsodil

Tanki v središču sirijske prestolnice.
1/3
Reuters
Sirska vojska je po navedbah nasprotnikov režima predsednika Bašarja al Asada še okrepila svojo ofenzivo na mesto Hama. Med drugim so na trg Orontes v samem središču mesta vdrli številni tanki, pred tem pa je bilo mesto z 800.000 prebivalci tarča obstreljevanja.

Varnostni svet ZN je znova razpravlja o obsodbi nasilja v Siriji. Sprva se ni mogel uskladiti glede svojega odziva na nasilno zatrtje protestov v Siriji. Nato pa so le sprejeli izjavo, ki obsoja nasilje v Siriji in kršitve človekovih pravic.

Vsak dan več mrtvih

Po navedbah aktivistov za človekove pravice je bilo v Siriji od nedelje, ko je vojska sprožila okrepljeno ofenzivo na Hamo, v nasilju ubitih 140 ljudi. O veliki večini mrtvih poročajo iz Hame, kjer naj bi bilo samo v nedeljo ubitih okoli sto ljudi. Od marca naj bi bilo v Siriji ubitih že okoli 1.600 ljudi.

Iz same Hame sicer prihajajo le skope novice, saj so oblasti med drugim prekinile telefonske in internetne povezave z mestom. Glavni vir informacij so tako navedbe nasprotnikov sirskega režima, ki pa jih je praktično nemogoče neodvisno potrditi.

Poleg kakih sto tankov, ki so danes zapeljali v samo središče Hame, naj bi kolone oklepnih vozil danes vstopile tudi v mesto Deir Ezor severovzhodno od Hame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.